Türkiye gündemine eleştirel bir yaklaşım olarak karikatür: Penguen dergisi örneği
Caricature as a critical approach to Turkish agenda: Penguen magazine example
  1. Tez No: 397686
  2. Yazar: HIDIR POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, Journalism, Public Relations, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Karikatür, İktidar, Gündem Belirleme, Eleştirel Yaklaşım, Penguen Dergisi, Caricature, Potency, Agenda Setting, Critical Approach, Penguen Magazine
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Tez çalışması, karikatürün bir kitle iletişim aracı olarak Türkiye gündemini, halkı siyasal, toplumsal, ekonomik yönden etkileyen konulardan hareketle belirlediği ve belirlenen gündeme karikatürün doğası gereği eleştirel yaklaştığı varsayımı üzerine inşa edilmiştir. Bu kapsamda tezin amacı, bu varsayımı destekleyecek bulgulara ulaşmaktır. Tezin amacı doğrultusunda; birinci bölümde kitle iletişim araçlarının gündemi nasıl ve niçin belirlediği ele alınırken, ikinci bölümde karikatürün genel yapısı ve siyasi karikatür incelenmiştir. Son bölümde Penguen dergisi kapak karikatürleri göstergebilim yöntemi ile çözümlenmiştir. Penguen dergisinin seçilmesinin sebebi, Penguen'in karikatürün doğasına uygun olarak eleştirel ve muhalif bir kimliğe sahip olmasıdır. Bunun yanı sıra inceleme alanını kapak karikatürlerinin oluşturmasının sebebi ise, Penguen dergisinin Türkiye gündemini kapak karikatürlerinde belirlemesinden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda, 12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinden sonraki bir yıllık (09 Haziran 2011-07 Haziran 2012) süreçteki siyasal karikatürler inceleme alanını oluşturmuştur. Penguen dergisi bu süreçte; seçimler, zamlar, terör olayları, şehir tiyatrolarının özelleştirilmesi, muhalif gazetecilerin tutuklanması, orantısız güç kullanımı, kürtaj ve sezeryan yaklaşımı, internet yasağı, eğitim sisteminde sürekli değişimler, ÖSYM skandalları, atanamayan öğretmenler, deprem vergileri, kadına şiddet vb. gibi konularda politik liderlerin halkın çıkarlarına aykırı söylemleri ve iktidarın bu konulardaki karar ve uygulamalarını Türkiye'nin gündemi haline getirmiştir. Sonuç olarak söylenebilir ki, Penguen dergisi gündem konularını, halkın çıkarlarına olumsuz etki yapan konulardan seçerek, alternatif bir medya gibi işlev görmüş ve Türkiye gündemini eleştirel bir yaklaşımla ele almıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study is constructed upon the assumption which suggests that as a mass media, caricature determines the Turkey agenda with reference to the issues that affect the society politically, socially and economically, and by its nature, it approaches critically to this agenda. In this context the purpose of the thesis is to achieve to data that will support this assumption. In the direction of this purpose, in the first part how and why mass media determines the agenda is discussed, while in the second part the general features of caricature and political caricature is analyzed. In the last part, the cover caricatures of Penguen magazine are analyzed with semiotics method. The reason for choosing Penguen magazine is that it has a character that is critical and objector in general by nature of caricature. Besides this, the reason for research area to be constructed by cover caricatures is that Penguen magazine determines the Turkish agenda by its cover caricatures. In this context, the political caricatures of the one-year period (June 9, 2011 –June 7, 2012) after the general elections on June 12, 2011 composed the research area. During this process, Penguen magazine made declarations that are against the profit of political leaders such as elections, terror attacks, privatization of city theatres, arrest of objector journalists, unproportional force, approach to abortion and caesarean, internet ban, constant changes in education system, scandals of ÖSYM, teachers who could not be appointed, earthquake taxes, violence to women, and the decisions and applications of the power, Turkey's agenda. In a conclusion, it can be said that Penguen magazine has chosen its agenda topics from matters that affect adversely to public profits; thus it has functioned as media and has handled Turkish agenda with a critical approach.