Kültürel biçimlerin ambalaj tasarımına etkileri ve Osmanlı şerbetleri için bir uygulama örneği
Culturel forms' effects to the packaging design and an application for Ottoman sherbets
  1. Tez No: 397691
  2. Yazar: ADİLE MÜGE ECE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH DENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, ambalaj, tasarım, marka, şerbet, tüketim, culture, packing, design, trademark, sherbet, consumption
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Hazırlanan bu tezin amacı; kültür kavramının ambalaj tasarımına yansımasını incelemektedir. Kavramın tanımı yapılarak etkilendiği öğeler incelenmiştir. Sosyal, kültürel, ekonomik, psikolojik vs. açılardan etkileşimler neticesinde oluşan ve değişikliklere uğrayan kültür kavramının temel öğesi olan insanın ambalajla ilişkisi ve tercihlerinin önem kazanması incelenmiştir. Tüketim kavramının temeli olan ihtiyaçların karşılanması durumunun dışına çıkılarak bir yaşam biçiminin, bir tarzın yaşatılması ve bir imajın oluşturulması çabalarının ön plana çıkmasına dikkat çekilmiştir. Yeni neslin asitli içeceklerle hayli yakın olduğu günümüzde şerbetin eski günlerdeki yerini alması gerekliliğine değinilerek hem kültürümüzün yaşatılmasının hem de sağlıklı olmasının önemi vurgulanmıştır. Çok geniş bir alana yayılan kültür kavramının hassasiyetle incelenmesi gereğinin bir kez daha hatırlanmasına dikkat çekilmektedir. Ambalaj tasarımlarının kültürle ve birçok öğeyle bir araya gelerek başarı sağlamasının, pazarda yer bulmasının ciddi çalışmalarla sağlanacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is analyzing the reflection of culture concept on packing design. By defining the concept, constituents which the concept is affected by were analyzed. Gaining importance of connection with packing and preferences of human who is the main element of culture concept which is formed and changed as a result of interactions from the aspects of social, cultural, economic, psychological etc. was analyzed. By going out of the case of addressing needing which is basis of the consumption concept, coming into prominence of the efforts of creating an image, a lifestyle and style was pointed out. In these days when the rising generation is too close to acidic beverages with touching on the necessity of replacing sherbet into its significance in old days, the importance of both continuations of culture and being healthy was emphasized. Remembering once more the necessity of analyzing sensitively the culture concept which expands extensively was underlined. It was seen that the succession of the packing designs by collaboration with culture and many elements and attaining its own place in market will be supplied with serious works.