Çağdaş heykel sanatında primitif yaklaşımlar
Primitive approaches in contemporary sculpture
  1. Tez No: 397690
  2. Yazar: SAVAŞ SARIHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET HAKAN ÇİĞDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Sanat, Çağdaş Heykel, Primitivizm, Modern Art, Contemporary sculpture, Primitivizm
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sanat insanlık tarihinin başlangıcından beri var olan bir etkinliktir. Sanatı diğer insani yaratımlardan ayıran özellik, onun insani yetilerin tümünden faydalanmasıdır. Sadece akıl ya da duygu değil, tüm yaratım yetileri ortak bir çaba içerisinde olur. Bu sebeple hem aklın ilerleyişi hem de duyguların değişmesi sanatı da eş zamanlı olarak değiştirir. Ancak sanat sadece bilinçli bir mekanizmanın ortaya çıkardığı ürünler toplamı değildir. Akıl ve duygunun dışında sanatın temel öğelerinden birisi de bilinç dışılıktır. İşte sanatın bu yönü her zaman yaratımlarda primitif öğelerin gizli varlıklarını barındırır. Modern sanatta primitivizm, sanatın temel itici güçlerinden olan bastırılmış bilinç dışı öğelerin estetik yüzeylerde ortaya çıkmasıdır. Sürrealizm her ne kadar modern insanın bilinç dışı karmaşık dünyasını yansıtsa da primitivizm tüm pre-historik yaratımları modern insanın beğenisine sunarken, daha fazla bilinçdışı duygu ve kaygılara yer verir. İnsanın bilinçdışı tarihini diğer sanat anlayışlarından daha fazla somutlaştırarak sunar. Bu çalışmada da primitivizmin modern sanattaki devam eden etkilerini araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Art is on activity which comes from beginning of people history. The feature that separates art from other peoples work is that it benefits from all peoples skills. Not only brain and emotion all skills work together for same aim. So both developing of brain and changing of emotions change theart, too. However, theart isn't only productions of a group that derive from a conscious mekanism. Except for brain and emotion, uncoscious is one of the main parks of art. So that, the feature of the art always contoins secrets of primitive element in works. İn modern art, primitivism is one of the main pushing powers of the art that occurs from pressed unconscious elements on the aesthetic areas. Surrealism may reflect modern peoples unconscious. Complicated life but primitivism presents both all pre-historic skills for modern people and contains more unconscious and anxiety. İt concretizes person's uncoscious history more from other art understanding. We have tried to search primitivism's effects which are going on the modern art.