The challenge of predicting currency crises: How do definition and probability threshold choice make a difference?
Para krizlerinin tahmindeki zorluk: Kriz tanımı ve tahmin eşiği nasıl fark yaratır?
- Tez No: 398147
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Para Krizleri, Erken Uyarı Sistemi, Tahmin Eşiği, Tahminleme Başarısı, Currency Crisis, Early Warning System, Probability Threshold, Prediction Power
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu tez çalışması, para krizlerindeki tanım farklılıklarının ve tahmin eşiği seçiminin, krizlerin tahminleme gücü üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Para krizleri literatürde iki farklı yöntem kullanılarak tanımlanmaktadır. Bunlardan birincisi ulusal paranın nominal değer yitirme oranını temel alınarak yapılan tanımlar, diğeri ise finansal baskı endeksi oluşturularak yapılan tanımlardır. Çalışmanın ilk kısmında, kriz tanımları buna göre iki gruba ayrılmış ve bu iki gruptan Reinhart ve Rogoff (2009) ve Eichengreen, Rose ve Wyplosz (1996) çalışmalarında kullanılan para krizi tanımları bağımlı değişken olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak kullanılan değişkenlerin anlamlılıklarının kriz tanımına göre farklılık sergilediği gösterilmiş ve her iki tanım grubu için ortak bir değişken kümesi elde edilmiştir. Çalışmanın diğer bölümünde tanım farklılıklarının ve tahmin eşiğinin tahminleme gücü üzerindeki etkisini saptamak amacı ile alternatif tanımlar eklenerek 20 farklı para krizi tanımı oluşturulmuş ve 11 farklı eşik değerinde analizleri gerçekleştirilmiştir. Tüm kriz tanımlarının analizinde Lojistik regresyon kullanılmakta ve veriler 1970-2010 yılları arasını kapsamaktadır. Sonuç olarak, tahmin eşiğinin ve para krizlerindeki tanım farklılıklarının, tahminleme gücü üzerinde önemli etkisi olduğu sonucuna ulaşılmış ve %50 tahmin eşiğinin tahmin gücü açısından optimal eşik değer olduğu ve bu eşikten sonra modellerin tahminleme gücünde bir değişiklik meydana gelmediği gösterilmiştir. Buna ek olarak, finansal baskı endeksi temel alınarak oluşturulan kriz tanımlarının, standart sapma değeri yükseldikçe tahminleme gücünün arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The focus of this thesis is currency crisis, particularly the evaluation of the models that attempt to forecast currency crisis. Here, we aim to investigate the impacts of definition differences and probability threshold choices on Early Warning Systems. In the first part of the thesis, in order to show that significances of the crisis indicators are dependent to crisis definitions of the models, we separately identify the significant variables for the models that are constructed with the depreciation based definition of Reinhart and Rogoff (2009) and Exchange Market Pressure Index based definition of Eichengreen et al. (1996). In the second part, in order to analyze the definition effect on prediction powers of EWS models, by using 20 different versions of Reinhart and Rogoff (2009) and Eichengreen et al.'s (1996) currency definitions from the literature as dependent variables and the significant variables from the first part of our thesis as explanatory variables we construct 20 different EWS models. Furthermore, to analyze the probability threshold choice effect on prediction powers of the Early Warning System models, in this part we identify 11 different threshold levels and forecast our models 11 times for each of those threshold levels. Our results show that crisis definitions and threshold choices significantly affect the prediction powers of the EWS models. To put it more explicitly, EMP index based definition is shown to be a better predictor compared to depreciation based definition. Furthermore, EMP index is found to give better results with higher standard deviation multiplier. Last but not least, it is empirically proven that 50% threshold is the optimal level for EWS analyses as until that level the prediction powers of the models significantly increase but keep constant above it.