Output gap estimation for the case of Turkey
Türkiye'deki üretim çıktısı açığı'nın tahmin edilmesi
- Tez No: 398146
- Danışmanlar: PROF. DR. REFET SOYKAN GÜRKAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Üretim Çıktısı Açığı Tahmini, Smets-Wouters Modeli, Monte-Carlo Simülasyonu, Csminwel Yöntemi, HP Filtrelemesi, Output Gap Estimation, Smets-Wouters Model, Monte-Carlo Simulation, Csminwel method, HP-Filter
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu tez, dinamik, stokastik genel denge modelleri kullanarak üretim çıktısı açığının tahmin edilmesi üzerinde durmaktadır. Makro İktisat'ta, üretim çık- tısı açığı; üretimin asıl değeri ile potansiyel değeri arasındaki fark olarak tanım- lanır. Üretimin asıl değeri, belirli bir zaman diliminde bir ülke sınırları içerisinde gerçekleştirilen toplam üretimin parasal değeri olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'dır. Üretimin potansiyel değeri ise, bir ülke sınırları içerisinde; var olan kaynaklar ve teknoloji kullanılarak gerçekleştirilebilecek maksimum üretim miktarıdır. Potansiyel üretim değeri, HP-Filtrelemesi ve DSGE yöntemleriyle hesaplan- maktadır. Bu tezde, bu iki yöntem de Türkiye'deki çıktı açığını hesaplamak için kullanılmaktadır. Bu iki yöntemin de gösterdiğine göre, maksimum çıktı açığı, doğru bir şekilde tahmin edilmektedir. Özellikle, Csminwel ve Monte- Carlo simulasyonu yöntemleri kullanılarak, 2005'in 1. çeyreği ve 2014'ün 2. çeyreği arasındaki maksimum çıktı açığı hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the output gap estimation using dynamic, stochas- tic, and general equilibrium models. In macroeconomics, output gap is defined as the difference between the actual output and the potential output. Actual output refers to the GDP, which measures the monetary value of the total pro- duction in the domestic economy in a certain time period. Potential output is the maximum amount of production that can be reached with the avail- able resources and technology. Potential output is measured by HP-Filtering and DSGE methods. In this thesis, these methods are used to estimate the maximum output gap for the Turkish Economy. It is shown that both these methods predict the maximum output gap accurately. In particular, Csminwel and Monte-Carlo simulation methods are used to obtain the maximum output gap between the first quarter of 2005 and the second quarter of 2014.