Value-added content of exports consistent with imported intermediates: A quantitative analysis
İthal ara mal kullanımı ile tutarlı ihracatin katma deger oranı: Sayısal analiz
- Tez No: 398148
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FİTNAT BANU PAKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dikey Uzmanla¸sma, Dahilde ˙I¸sleme Rejimi, Katma De˘ger Analizi, Vertical Specialization, Processing Trade, Value-added Analysis
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezde, Dahilde İşleme Rejimi yoluyla ve olağan yolla yaplan ihracat için ayrı girdi-çıktı katsayları olduğunu varsayarak ve firma düzeyinde veri kullanarak, imalat sanayisinin ihracatnın yerli içeriğini tahmin ediyoruz. Koopman ve arkadaşları (2012) tarafından önerilen metodolojiyi kullanarak, ihracat performansını 2005 - 2011 yılları arasında yeni katma değer tahminlerinin ışığı altında değerlendiriyoruz. Yöntemsel açıdan, bu tez literatüre firma düzeyinde veri kullanıldığında ve Dahile İşleme Rejimi ve olağan ihracat ayrımı yapıldığı durumdaki ihracatın yerel içeriğini tahmin ederek katkıda bulunmaktadır. Ampirik açıdan ise Türk imalat sanayi ihracatnın yerel içeriğini analiz eden ilk kapsamlı calışma olmakla birlikte, yerel katma değer oranlarnın çeşitli ülke ve sektör özelliklerine göre nasl değistiğine dair bilgi sunar. Tekstil ve Deri sektörü dışında kalan imalat sanayi ihracatnın katma değer oranlarnın Küresel Finans Krizi sırasnda doruğa ulaşan kambur şeklinde bir eğilime sahip olduğunu görüyoruz. Bunun yanında, katma değer oranlarının ihracat yapılan ülkelerin gayri sa fi milli hasılaları ve kişi başına düşen milli gelirleri ile doğru orantılı olarak arttığını buluyoruz.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we estimate domestic content of Turkish manufacturing exports by assuming separate input-output coefficients for processing and ordinary exports, and using firm-level business and trade data from the Turkish Statistics Institute. To do so, we adopt the methodology proposed by Koopman et al. (2012) and assess Turkey's export performance under the lights of new value-added estimates over the 2005-2011 period. On the methodological front, this thesis contributes to the literature by estimating the domestic content of exports using fi rm-level data and distinguishing between ordinary and processing trade. On the empirical side, it presents the fi rst thorough analysis of the domestic content of Turkish manufacturing exports and how it varies according to various country, industry and firm characteristics. We find that value-added share in manufacturing exports resemble a hump-shaped trend except for Textile and Leather industry, reaching its peak during the Great Trade Collapse. We also find that the domestic content of export increase with GDP and per capita income of partners.