Europeanization of foreign policy of a candidate counrty: An evaluation of Turkey's policy towards Cyprus (2002-2012)
Avrupa Birliği'ne aday bir ülkenin dış politikasında Avrupalılaşma: Türkiye'nin Kıbrıs politikası üzerine bir değerlendirme (2002-2012)
  1. Tez No: 398167
  2. Yazar: FATMA FULYA HİSARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IOANNİS GRİGORİADİS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Uyuşmazlığı, Avrupalılaşma, Annan Planı, Güvenlikleştirme, Türkiye – Avrupa Birliği İlişkileri
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 360
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin (AB), Birliğe aday bir ülke olan Türkiye'nin dış politikası üzerindeki dönüştürücü gücü ve bu gücü belirleyen dinamikler, koşullar ve etkenler üzerine bir inceleme sunmaktadır. AB katılım sürecinin aday ülke siyasalarında nasıl bir etki yarattığı sorusundan yola çıkarak hazırlanan bu araştırmada, ulusal faktörlerle etkileşim halinde olan Avrupalılaşma mekanizmasının, Türkiye'nin Kıbrıs politikasının şekillenmesindeki etkisi sorgulanmaktadır. Aday ülke Avrupalılaşması üzerine geliştirilen yazından ilham alınarak tasarlanan bu çalışma kapsamında, 2002- 2012 yılları arasında, AB'den kaynaklanan dış baskıların Türkiye'nin Kıbrıs politikasını nasıl şekillendirdiği tartışılmaktadır. Bu döneme ilişkin analizler ışığında, Türkiye'nin AB adaylığı sürecinde uzun vadede yaşanan politika değişikliklerini en iyi açıklayan yaklaşımın aktör-odaklı“harici teşvik modeli”(external incentives model) olduğu ileri sürülmektedir. Bu bağlamda, AB'nin iç kurumsal dengeler üzerindeki etkilerinin ve ulusal aktörlerin üyelik sürecine ilişkin yaklaşımın AB'nin dönüştürücü gücünü belirlediği tespiti yapılmaktadır
Özet (Çeviri)
This thesis has analyzed the dynamics, conditions and determinants of the EU's transformative impact on a candidate state's foreign policy. Concerned with the question of how the process of EU accession shapes candidate states' policies, this case study questions how the machinery of Europeanization, interacting with the national factors and context, works in the transformation of Turkey's policy towards Cyprus. Inspired by the premises of the studies on Accession Europeanization, the study is designed to understand the impact of the EU external pressures in shaping Turkey's Cyprus policy between 2002 and 2012. In the light of the time processing analysis, the study suggests that the transformative impact of the EU in Ankara's approach towards the Cyprus issue in the long-run is best explained by the actor-centered“external incentives model”. In this sense the study concludes that domestic actors' perception of the EU membership process and the ways in which EU adaptation pressures intervenes in the domestic institutional equilibrium determine EU's transformative power. Key Terms: Cyprus Conflict, Europeanization, Annan Plan, Securitization, Turkey EU Relations