Subverting the secular-religious dichotomy: Religious exclusionand nation-building in Turkey and Pakistan
Din-laiklik karşıtlığını aşmak: Türkiye ve Pakistan'da ulus inşasında dinin dışlayıcı rolü
- Tez No: 398166
- Danışmanlar: PROF. DR. ALEV ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ulus inşası, Homojenleşme, Asimilasyon, Dışlama, Din, İmparatorluklar, Modern Devlet, Nation-building, Homogenization, Assimilation, Exclusion, Religion, Empires, Modern State
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmada Türkiye ve Pakistan örneklerinden yola çıkılarak dinin ulus inşa sürecindeki rolü incelenmektedir. Her iki ülke üzerine var olan akademik literatür İslam'ı ya ulus inşa sürecinin merkezine yerleştirmekte ya da tamamen dışına atmaktadır. Bu yönüyle milliyetçilik çalışmalarında var olan bir ayrım burada tekrar edilmektedir; milliyetçilik ya tamamen modern ve laik(leştirici) bir kavram olarak ele alınmakta ya da ulus inşa sürecinde din başta olmak üzere geleneksel kimliklere vurgu yapılmaktadır. Bu tez din ve laiklik temelli bu tarz bir ikili karşıtlığı kabul etmemekte ve din ile ulus inşa süreci arasında çok daha karmaşık bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Din ulus inşa sürecinin belli bir aşamasında faydalı iken, başka bir aşamada faydasız hatta zararlı olabilir. Bu tez ulus inşasının aynı zamanda bir homojenleşme süreci olmasına dayanarak dinin ulus inşasındaki rolünün en sağlıklı olarak dinin homojenleşme sürecine katkısı üzerinden incelenebileceğini iddia etmektedir. Homojenleşme asimilasyon ve dışlama yollarıyla sağlanabilir. Din ise genel olarak dışlayıcı bir araç olarak başka din mensuplarını ulusal kimlikten dışlamak suretiyle ulusal homojenleşmeye katkı sağlar. Özellikle imparatorluk mirasına dayanan çok etnikli ve çok dinli toplumlarda bu süreç daha belirgindir. Ulus inşasını bir homojenleşme süreci olarak ele almakla bu çalışma Ernest Gellner'in milliyetçilik anlayışını takip etmektedir. Ancak homojenleşme sürecine dinin rolünü de dâhil etmek suretiyle Gellner'in çalışmaları geliştirilmektedir. Bu çalışmanın diğer önemli bir yanı da homojenleşme sürecinin modern devletin ortaya çıkışı ve imparatorlukların ulus-devlete evrimi çerçevesinde ele alınmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the role of religion in nation building processes of Turkey and Pakistan. Current literature on these two countries is divided between those who claim that Islam was an essential arm of nation-building and those who claim that the role of Islam, if there was any, was merely instrumental and strategic. In that it reflects the divide in the wider literature on nationalism; between those who consider nationalism as a modern and secular(izing) phenomenon and those who underline the importance of pre-modern identities in general and religion in particular in the nation formation. This thesis aims to go beyond this dichotomy by pointing that religion in any nation-building plays a much more complex role. It can be crucial for nation-building at a certain stage, but it may be useless, irrelevant or even an impediment at another stage of nation-building. This dissertation argues that since nation-building is a process of homogenization, the role of religion can be best analyzed through its contribution to this process at the national level. Assimilation and exclusion are two means of homogenization and religion often contributes to national homogenization by excluding members of different religious communities. This is particularly true for the multi-ethnic and multi-religious societies, with an imperial legacy. By understanding nation-building largely as a process of homogenization, this thesis builds on the legacy of Ernest Gellner and his works on nationalism. However, it aims to go beyond Gellner by bringing the role of religion to the process of homogenization. Another important aspect of this study is that homogenization is discussed in the context of the emergence of modern state and the transition from empire to nation-state.