Seyahatnamelere göre Ortaçağ'da Batı Anadolu
Western Anatolia in the medi̇eval peri̇od accordi̇ng to iti̇nerari̇es
- Tez No: 398214
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİR ÖZKUYUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Ortaçağ, Gezgin, Seyahatname, Seyyah, Western Anatolia, Medieval, Traveler, Itinerary, Itinerant
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Batı Anadolu, Antik Çağ'dan bu yana kültürel olarak oldukça zengin bir bölge olmuştur. Daha sonraları Bizans İmparatorluğu adıyla anılacak olan Doğu Roma İmparatorluğu da Batı Roma'dan ayrıldıktan sonra, kültürel temellerini burada bulmuş ve zaman içinde daha doğulu bir görünüm kazanmıştır. Bu bölge Ortaçağ'da büyük değişikliklere uğradıktan sonra, en nihayet asli şeklini verecek olan Müslüman Türkler tarafından yurt haline getirilmiştir. Malazgirt Zaferi'nden sonra, Batı Anadolu'nun etnik yapısı da değişmiş, Rumlar yerlerini Türklere bırakırken, bölgenin dini yapısı da paganistik inanç sisteminden önce Hıristiyanlığa, sonra da Selçuklularla beraber Müslümanlığa geçmiştir. Bu süreç boyunca buradaki topluluklar, her üç inanç sisteminin ve kültürel yapısının izlerini burada bırakmışlardır. Tüm tarih boyunca önemli bir yer olan Anadolu Yarımadası birçok seyyahın da uğrak yeri olmuştur. Bu seyyahların kimisi, bu araştırmanın dönemi da olan Ortaçağ'da yaşamış ve uğradıkları Batı Anadolu hakkında bilgi vermiş, kimileri de daha sonraki dönemlerde buraya gelmiş ve bölgeyi anlatırken Batı Anadolu'nun geçmişini anlatmışlardır. Bu çalışmada, eserlerinde Batı Anadolu'nun Ortaçağ dönemini yazan seyyahların seyahatnameleri incelenmiş, doğulu ve batılı seyyahların bu bölge hakkında kaydettikleri bilgiler güncel bilgilerle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Western Anatolia has been an immensely cultural region since the Ancient Times. Eastern Roman Empire which is called Byzantine Empire afterwards, has been found its cultural basis after fall of the Western Roman Empire and within time became more oriental. In Medieval Period after experienced great changes, this territory became homeland for Muslim Turks who gave this place its final shape.After the Battle of Manzikert, Western Anatolian's ethnicity changed. Greeks left their presence to Muslim Turks; also during the Medieval Time, the territory's belief system changed from paganistic beliefs to Christendom and later on, to the Islam. During this period, peoples of this territory has left the cultural traces of each three belief systems to the Western Anatolia.Along the whole history, the Anatolian Peninsula been a very important place and a target for many traveller. Some of this travellers have lived at the Medieval Period which is this research's object and recorded information about the Western Anatolia where they come to stop by and some of them have visited this place more after and while representing the territory, they gave information about it's past. In this research, travelogues of travelers' who provide knowledge about Medieval Period of Western Anatolia has been crosschecked with up-to-date information.