İbn Cübeyr ve İbn Battûta'ya göre Ortaçağ'da Akdeniz
The Mediterranean in the Middle Ages according to Ibn Jubayr and Ibn Battuta
  1. Tez No: 616728
  2. Yazar: ABDÜLAZİZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIFAT ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Seyyah, Seyahatnâme, Akdeniz, İbn Battûta, İbn Cübeyr, Traveler, Travelogue, Mediterranean, Ibn Battuta, Ibn Jubair
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
“İbn Cübeyr ve İbn Battûta'ya Göre Orta Çağ'da Akdeniz”adlı çalışmamızda, seyyahların Akdeniz bölgesine dair siyasi, sosyal, kültürel ve tarihi gözlemleri telif ettikleri seyahatnâmelerinden yola çıkarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Seyahatnâmeler, edebi yönleri yanı sıra tarihi ve coğrafi pek çok bilgiyi içermektedir. Bu yönleriyle seyahatnâmeler, tarih ve coğrafyanın yanı sıra diğer disiplinler içinde önem taşımaktadır. Seyahatnâmelerde, tarihçilerin ihmal ettikleri soysal ve iktisadi hayat için son derece önemli bilgiler de yer almaktadır. Seyyahların gezdiği ülkelerdeki örf ve adetler, törenler, toplumsal aktörler, dini inançlar ve kültürler ile ilgili aktarımlar incelenmiş ve yorumlanmıştır. Ülkelerin yönetimleri, kültürleri ile idarecilerin yönetim şekilleri hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca, kentler detaylı bir şekilde incelenmiş, ilginç yönlerine değinilmiştir. Toplumu yönlendirmede etkili olan ve toplum açısından değer ifade eden bazı önemli şahsiyetlerin özelliklerine değinilmiştir. Son olarak bu seyahatnâmelerin birbirini takip eden yüzyıllarda telif edilmiş olması, o dönemin bilinmeyen tarihine ışık tutacaktır. İbn Cübeyr ve İbn Battûta seyahatnâmeleri, genel olarak 13. ve 14. yüzyıl dünyasına dair değişik sahalarda kaynak olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, named as“The Mediterranean in the Middle Ages According to Ibn Jubayr and Ibn Battuta,”the political, social, cultural and historical observations of the travel writers about the Mediterranean region was tried to be put forward based on their travelogues. Travelogues contain many historical and geographical information as well as literary aspects. In this respect, travel books are important in other disciplines besides history and geography. Travelogues also include extremely important information for the social and economic life neglected by historians. The traditions, rituals, social actors, religious beliefs and cultures in the countries where travelers traveled were examined and interpreted. Information is given about the administrations, cultures of the countries and the management styles of the administrators. In addition, cities are examined in detail and their interesting aspects are mentioned. The characteristics of some important personalities who are effective in guiding society and expressing value for society are mentioned. Finally, the fact that these travelogues were penned down in successive centuries will shed light on the unknown history of that period. Ibn Jubayr and Ibn Battuta travelogues will be the source in various fields related to the 13th and 14th century world in general.