Ortaçağ'da Avrupalı seyyahların kayıtlarında Prester John
Prester John in the records of The Europan travelers in the Middle Ages
  1. Tez No: 605251
  2. Yazar: UĞUR TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH MESUT AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Prester John, Johann de Plano Carpini, Benjamin Tudela, Willem Rubruck, Jean de Joinville, Marco Polo, Odoric Pordenone, Sir JohnMandaville, Pero Tafur, Prester John, Johann de Plano Carpini, Benjamin Tudela, Willem Rubruck, Jean de Joinville, Marco Polo, Odoric Pordenone, Sir JohnMandaville, Pero Tafur
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada Ortaçağ Avrupalı seyyahların kayıtlarında geçen ve bu kıtada oldukça yaygın olan Prester John ile ilgili kayıtları derlemeye çalıştık. Bu bağlamda Johann de Plano Carpini, Benjamin Tudela, Willem Rubruck, Jean de Joinville, Marco Polo, Odoric Pordenone, Sir John Mandaville ve Pero Tafur'un seyahatnameleri ayrı başlıklar altında incelenmiş ve bunların çalışmalarında geçen Prester John ile ilgili kayıtları derlenmiştir. İlk Haçlı seferi istisna edilecek olursa Hıristiyan Avrupa ve Türk-İslâm devletleri ile yapılan mücadelelerin genellikle yenilgiyle sonuçlanması, Moğolların girişmiş oldukları istila hareketleri münasebetiyle Roma Haçlı ruhunu yeniden canlandırmak ve Müslümanlara karşı tertip edilecek diğer Haçlı Seferleri'ne taraftar bulmak amacıyla bu söylenceyi ortaya atmışlardır. Papalık tarafından ortaya atılmış olan bu söylenceye göre Prester John adındaki Rahip Kralın Hıristiyan olduğu, Katolik Avrupa ile Müslümanlara karşı birleşmeye meyilli olduğu fikirleri mezkûr kraldan geldiği iddia edilen bir mektup metnine istinaden ileri sürülmüş ve bu amaçla Haçlı güçleri motive edilmiştir. Prester John ve ülkesinin varlığına ilişkin deliller arayan Hıristiyan dünyasının bu arayışında en büyük rolü seyyahlar üstlenmişlerdir. Zira kimi zaman Papalık kimi zaman da tarikatlarca aldıkları çeşitli vazifelerle başka topraklara yolculuk eden bu seyyahlar Prester John'un mevcudiyetini araştırmış ve bu kral ile ilgili bilgilere seyahatnamelerinde yer vermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to compile the records of Prester John, which is very common in the records of medieval European travelers. In this context, the travels of Johann de Plano Carpini, Benjamin Tudela, Willem Rubruck, Jean de Joinville, Marco Polo, Odoric Pordenone, Sir John Mandaville and Pero Tafur were examined under separate titles and their records about Prester John were collected. With the exception of the first Crusade, the struggles with Christian Europe and the Turkish-Islamic states often resulted in defeat, and this myth was put forward in order to revive the spirit of the Roman Crusade in order to revive the spirit of the invasion of the Mongols and to support other Crusades against Muslims. According to the myth of the Papacy, the priest named Prester John was a Christian and had a tendency to unite against Catholic Europe and Muslims. Prester John and the Christian world, looking for evidence of the existence of his country, have played a major role in this quest. Because these travelers who traveled to other lands with various duties sometimes taken by the Papacy and sometimes by the sects investigated the existence of Prester John and included the information about this king in his travels.