11-14 yaş arası çocuk resimlerine boya türlerinin etkisi
The effect of paint typesto 11-14 ages children's picture
- Tez No: 398222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAPAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel sanatlar dersi, çocuk resmi, boya türleri, Visual art lesson, children picture, paint types
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu araştırmada, ortaokul dönemini kapsayan 11-14 yaş arası çocukların görsel sanatlar dersinde kullandıkları boya türlerinin resimlerine olan etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerine kuru boya, pastel boya, sulu boya ve guvaş boya ile resimler yaptırılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden gözlem ve görüşme tekniği ile nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın katılımcıları, Adana'daki bir ortaokulun 11-14 yaş dönemini kapsayan 5., 6., 7. ve 8. sınıfa devam eden 100 çocuktan oluşmaktadır. Katılımcılardan söz konusu boya türlerinden her hafta biriyle iki balkabağından oluşan bir kompozisyonu resmetmeleri istenmiştir. Araştırma sonunda, görsel sanatlar dersi boyama çalışmalarına yönelik görüşme formu, gözlem formu ve değerlendirme ölçeğinden elde edilen verilerden, 12, 13 ve 14 yaş grubundaki çocukların büyük çoğunluğunun kuru boyayı tercih ettiği, 11 yaş grubu çocukların çoğunun guvaş boyayı tercih ettiği görülmüştür. Resimlerin değerlendirilmesi sonucunda en nitelikli bulunan çalışmalar 11 ve 12 yaş gruplarında sulu boya, 13 ve 14 yaş gruplarında guvaş boya ile yapılan resimler olmuştur. Çocuklara her türlü boya, erken yaşlarda gösterilip, söz konusu boyaların tümüyle çalışma olanağı sağlanmalıdır. Böylelikle uygulama sürecinde daha çok uğraşı gerektiren boya türleri hakkında da deneyim sahibi olacaklarından, resim yapma sürecinde bu boyaları tercih ederken daha bilinçli olacaklardır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of paint types to pictures of children which 11-14 aged children in secondary school was researched. For that purpose, it was practiced painting with color pencil, pastel, watercolor and gouache to 5., 6., 7. and 8. grade students. In research, the observation and interview techniques of the qualitative research methods and the quantitative research method was used. The research participants have formed 11-14 aged 100 children who go on 5., 6., 7. and 8. grade in a secondary school in Adana. From the participants it was asked to paint the compsition composed of two pumpkins every week with one of the paint types. At the end of the research, for the visual art lesson painting works, interview form, observation form and evaluation forms' data showed us that most of the students who are aged 12, 13 and 14 prefered color pencil and most of the students aged 11 prefered gouache. At the end of the evaluation of the pictures, the most qualified ones it was seen that for 11-12 aged groups are watercolor, for 13-14 aged groups are gouache paintings. In early ages, the all paint types should be showed and be practiced to children. Thus in practice process, because of that they are experienced in painting process, they will be more well-informed at choosing paint.