Lise öğrencilerinin çatışma çözme yaklaşımlarının bağlanma stilleri ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
Conflict solving approach of high school students with the investigation of the relationship between attachment styles and some vari̇ables
  1. Tez No: 398223
  2. Yazar: FETANET DEDE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma stilleri, çatışma çözme yaklaşımları ve ergenlik dönemi, Attachment styles, conflict resolution approaches and adolescence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin çatışma çözme yaklaşımlarının bağlanma stilleri ve bazı sosyo-demografik değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın problemleri sunulurken öncelikle bağlanma stillerinin çatışma çözme yaklaşımları üzerindeki rolü ele alınmıştır. Ayrıca demografik özelliklerin, bireysel ve aileye ilişkin özelliklerin çatışma çözme yaklaşımlarını ne ölçüde yordadığı da araştırılmıştır. Araştırma; nedensel karşılaştırma ve ilişkisel yönteme dayanmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 2013-2014 eğitim öğretim yılında Hatay ili Antakya Büyük Şehir Belediyesi sınırları içerisinden seçilen Anadolu liselerinden random küme örnekleme yoluyla seçilmiş 9, 10, 11 ve 12. Sınıfa devam eden 617 kız ve erkek öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında; araştırmacı tarafından oluşturulan, sosyo-demografik bilgilerin yer aldığı“Kişisel Bilgi Formu”,“İlişki Ölçekleri Anketi”ve“Çatışma İletişim Tarzı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın istatistiksel analizinde, ergenlerin çatışma çözme yaklaşımları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin incelenmesi için Spearman Sıra Sayıları korelasyonu kullanılmıştır. Gruplararası farlılıkların olup olmadığını incelemek için ikili gruplarda Mann-Whitney U; üç ve daha fazla gruplarda ise Kruskal Wallis tekniği kullanılmıştır. Analizlerde parametrik olmayan istatistiklerin kullanılmasının nedeni; örneklemede yer alan ergenlerin çatışma iletişim tarzları ölçeği ve ilişki ölçekleri anketinden aldıkları puanların normal dağlımı yansıtmaması sonucunda parametrik analizler için gerekli olan“normallik”varsayımının karşılanmamış olmasıdır. Elde edilen veriler üzerinde yapılan analiz sonuçlarında; güvenli bağlanma stiline sahip ergenlerin çatışmalarda daha fazla kendini anlatma, kendini açma eğiliminde olduğu, çatışmalardan daha az kaçındıkları ve çatışma yaşadığı yere göre çatışma davranışları arasında fark olmadığı bir başka deyişle genel davranış sergiledikleri sonucu elde edilmiştir. Kayıtsız bağlanma stili ile kendini açma ve duygularını ifade etme arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur. Korkulu bağlanma stili ile kendini açma, genel özel davranış sergileme ve duygularını ifade etme yaklaşımları arasında negatif yönde ilişki bulunmuştur. Son olarak saplantılı bağlanma ile kendini açma ve duygularını ifade etme arasında pozitif yönde ilişki bulunmuştur. Bazı sosyo-demografik özelliklerle bağlanma stilleri ve çatışma çözme yaklaşımları ilişkili bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış, araştırmanın sınırlılıkları ve gelecekte yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, adolescents attachment style and conflict resolution approaches aimed to investigate in terms of socio-demographic variables. The role of the first research on attachment styles being presented problems of conflict resolution approaches are discussed. In addition, demographic characteristics, were also investigated individual approaches to conflict resolution and what the characteristics of the family extent predicted. Research; Comparison is based on causal and relational methods. The research sample the 2013-2014 academic year, the province of Hatay Antakya Metropolitan Municipality within the boundaries of the selected Anatolian high schools from the random cluster sample selected by 9, 10, 11 and 12 ongoing 617 male and female students has created. Scope of Research created by researchers, socio-demographics where the“Personal Information Form”,“Relationship Scale”and“Conflict Communication Styles Inventory”was used. In the statistical analysis of the study, to examine the relationship between adolescents' attachment styles and conflict resolution approaches Mr. Spearman Rank correlation was used. Mann-Whitney U-group to examine whether there are differences in the two groups; If three or more groups in Kruskal-Wallis method was used. The reason for using the non-parametric statistics in the analysis; their score does not reflect the scale of the normal distribution ap- conflict communication styles of adolescents in the sample from the survey scale and relationships necessary for parametric analysis as a result of“normality”is not met the assumption. Results obtained in the analysis performed on the data ; in conflict adolescents with secure attachment style more self- expression, self that tend to open , in other words, the result of the general behavior they exhibit no difference between conflict behavior based on the location where conflict and are less avoid conflicts were obtained. Preoccupied and dismissing attachment style has been found to be correlated with self-disclosure approach and the approach to express your feelings. Opening herself with fearful attachment style, general-special relationship between behavior and found to exhibit approach to express your feelings . Connecting with some socio-demographic characteristics were associated with conflict resolution styles and attachment styles. The resulting findings have been discussed in the literature, research limitations and suggestions for future research were made.