Tefsîru'l-Menâr örneğinde Kur'ân kıssalarına yeni yaklaşımlar
New approaches to Qur'āni̇c parables in the sample of Tafsīr al-Manār
- Tez No: 398233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ KILINÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsîru'l-Menâr, kıssa, çağdaş dönem, Muhammed Abduh, M. Reşîd Rızâ, Tafsīr al-Manār, the Qor'ānic parables, contemporary period, Muhammad Abduh, M. Rashīd Ridā
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmada tefsir literatüründe Tefsîru'l-Menâr olarak bilinen Tefsîru'l-Kur'âni'l-Hakîm adlı eserden hareketle Muhammed Abduh (1849-1905) ile Muhammed Reşîd Rızâ'nın (1865-1935) kıssalar hakkında yaptıkları yorumlar incelenerek, bunların yeni ve özgün sayılabilecek olanlarının ortaya konması amaçlanmıştır. Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde müelliflerin hayatları ile eserleri ve Tefsîru'l-Menâr'ın genel özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde kıssa ve kıssalara dair konu ve kavramlar ile çağdaş dönemde İslâm dünyasında Kur'ân kıssalarına yönelik yaklaşımlara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Muhammed Abduh ve M. Reşîd Rızâ'nın Kur'ân'da sözü edilen kıssaları nasıl anlayıp yorumladıkları konusu ele alınmıştır. Bu bölümde müelliflerin bazı kıssalarla ilgili ayetleri tefsir ederlerken ayetleri sembolik, metaforik ve rasyonel bir biçimde ele aldıkları görülmüş, bu yaklaşımlarıyla da klasik İslâm modernizmine özgü apolojik (savunmacı) bir dil ve üslup kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study we aim at examining the comments by Mohammad Abduh and Mohammad Rashīd Ridā about the Qur'ānic parables on the basis of their work entitled Tafsīr al-Qor'ān al-Haqīm, known generally as Tafsīr al-Manār in tafsīr literature, and find out the new and authentic ones of their comments. In the first section of our study, composed of third sections, we give information about life and works of the writers, and general characteristics of Tafsīr al-Manār. In the second section we make mention of the parables and their matters and concepts, and some approaches to the the Qur'ānic parables in Islamic world in the modern period. In the third section we examine how Mohammad Abduh and Mohammad Rashīd Ridā understood and interpreted the parables. Also in this section we suggest that the authers considered some Qor'ānic verses about the parables in the symbolic, metaphorical, and rational ways while interpreting them, thereby we conclude that they used a kind of apologic speech and style in their approaches pecular to the classical Islamic modernism