Edebiyatımızda hadîs-i şerîfler ve Âsâr-ı Kemâl'deki Bin Ehâdîs Şerhi (İnceleme-transkripsiyonlu metin)
Hadiths in our literature and commentary of Thousand Hadiths in Âsâr-i Kemâl (Examination-transcribed text)
  1. Tez No: 398234
  2. Yazar: FATİH IŞIL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Art History, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tafsīr al-Manār, the Qor'ānic parables, contemporary period, Muhammad Abduh, M. Rashīd Ridā, Ismail Sadik Kemâl, Âsâr-i Kemal, Commentary of Thousand Hadiths, literature and hadith
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 450
Özet
Hadîsler, İslâmî Türk Edebiyatının ilk dönemlerinden itibaren edebî eserlerde yer almışlardır. Âsâr-ı Kemâl, 19. yüzyılda yaşayan İsmail Sadık Kemâl tarafından yazılan dinî-tasavvufî içerikli bir eserdir. Bin Ehâdîs Şerhi 3 ciltlik bu eserin içerisinde yer almaktadır. Çalışmamızda edebiyatımızda bin hadîs ihtiva eden ender sayıdaki örneklerden birisi olan bu eser konu edilmiştir. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, kapsamı, amacı ve yöntemi hakkında bilgi verilmiştir. Bunun yanında edebiyat ve hadîs ilişkisi ele alınarak edebiyatımızda hadîslerin yeri üzerinde durulmuş, edebiyatımızda hadîslerle ilgili ortaya çıkan türler ve eserler hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölüm, İsmail Sadık Kemâl'in hayatı, çalışmaları ve Düğümlü Baba ile aralarındaki ilişki hakkında kaynaklarda ve araştırmalarda ulaşılan farklı bilgilerden oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise İsmail Sadık Kemâl'in eseri Âsâr-ı Kemâl ve eserin içerisinde yer alan Bin Ehâdîs Şerhi ve içeriği hakkında bilgiler yer almaktadır. Dördüncü bölümde ise eserin nüshaları hakkında bilgi verilmiş ve Bin Ehâdîs Şerhi'nden oluşan metnin transkripsiyonu yapılmıştır. Son bölüm ise sonuç bölümünden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hadiths have taken place in literary works since the first period of the İslamic Turkish Literary. Âsâr-i Kemâl is a religious-mystic work written by Ismail Sadık Kemâl who lived in the nineteenth century. Commentary of Thousand Hadiths takes place in this work which consist of 3 bounds. In our thesis, this work which contains thousand hadiths which take place rarely in our literature, is subjected. Our thesis consist of 5 sections. Subjects, spheres, aims and methods have been introduced in introduction section. Furthermore, relationship between literature and hadith, position of hadith in our literature and informations about species and works related hadiths are subjected in this section. The second section consist of Ismail Sadık Kemâl's life, his works and relationship between Düğümlü Baba. Âsâr-ı Kemâl and Commentary of Thousand Hadiths which take place in this work have been introduced in the third section. Copies of work are introduced and the text which consist of Commentary of Thousand Hadiths is transcribed in the fourth section of our work. Last part consist of conclusion section.