Eleştirmen kimliğiyle Memet Fuat
Memet Fuat as a critic
- Tez No: 398270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEDRİ AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eleştiri, nesnellik, öznellik, biçem, yöntem, Literary criticism, objectivity, subjectivity, literary-style, method
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Türk edebiyatında Tanzimat'la birlikte gündeme gelen eleştiri türünde o dönemden bugüne pek çok eleştirmen çeşitli yollardan yürüyerek Türk edebiyatına farklı kazanımlar sunmuştur. Her biri farklı değerler ve özellikler taşıyan eleştirmenlerin yaşamları ve yapıtlarının Türk edebiyatındaki yerlerinin araştırılması edebiyat eleştirisi birikimine katkıda bulunmaları açısından önemlidir. Bu çalışmada; eleştirinin niteliği, Türk edebiyatında Tanzimat döneminden bugüne çeşitli dönemlerde eleştirinin nasıl bir seyir izlediği, temel özellikleriyle eleştiri yöntemleri, eleştiride öznellik-nesnellik ve biçem kavramları incelenmiştir. Bu incelemenin açtığı yoldan gidilerek Memet Fuat'ın Türk edebiyatı eleştiri dünyasında kişiliği, yaşama bakışı, yarım yüzyıla yayılan edebiyat ve yayın emekçiliğiyle, öteki eleştirmenlerden farklı yönleri, eleştiri pratiği ve yarattığı değerler incelenmiştir. Memet Fuat (1926-2002) Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatında eleştiri, deneme ve yayıncılık gibi farklı alanlarda üretkenliği, özgünlüğü, titizliği ve özverisiyle kendisine önemli bir yer edinmiştir. Denemeyle eleştiri arasında daha çok denemeye yaklaşan eleştiri çizgisiyle bilimsel eleştiri yöntemlerini dışlamadan ve öznel tutumundan vazgeçmeden kendine özgü bir bireşimi savunmuştur. Kitap eleştirilerinden tartışmalarına, denemelerinden tümüyle eleştiriye dönük eserlerine dek öğreten değil, sorular sorup yanıtlar arayan; yanılmaktan korkmayan;“bence”vurgusundan vazgeçmeyen;“düşünceye saygı”yı ilke edinmiş olan aydın bir yazar, nitelikli bir eleştirmendir. Çalışma kapsamında, Memet Fuat'ın sekseni aşan yayımlanmış yapıtı arasında deneme ve eleştiri alanındaki tüm yazıları veri olarak kullanılmış olup Memet Fuat'ın eleştirmenliği üzerine ulaşılan sonuçlar sınıflandırılmış ve somutlaştırılmıştır. Öte yandan yaklaşık kırk yıl boyunca yazdığı yüzlerce denemesini kitaplarında toplayan Memet Fuat'ın tüm yazılarını değerlendirmek ayrı ve daha kapsamlı bir çalışmanın konusu olacağından bu çalışmanın kapsamı sınırlı tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Many critics contributed to Turkish literature variously as passed on different way since the Reform Era. Investigating the critics life and their works value in Turkish literary criticism is also important to contribute to richness of the literary criticism as this critic and their work have different value and special qualifications. In this work, feature and nature of literary criticism in Turkish literature from Reform Era to modern days, basic principles' of the criticism methods, objectivity, subjectivity and literary-style in criticism are reviewed. Based on this review Memet Fuat's personality in Turkish literary criticism, view of life, his criticism works and value, differences between other critics, his literature and publishing which was spread on almost a half of century are studied. Memet Fuat (1926-2002) had a significant place in Turkish literature in Republic Period as his productivity, originality; meticulously and selflessly work in different field as criticism, essays, and publishing. Between essays to criticism his criticism type of writing was approaching essay and he defend synthesis which did not exclude research methods and not gave up subjective interpretation. He was the intellectual who was questioner, not instructive and not abstain to make a mistake on his books reviews, arguments, essays and critical reviews. He persisted to emphasize his own thoughts and he was a critic whose interiorize the principle of the respect of other ideas. In this study his essays and critics which are appear in over eighty published books used as a data and reached some outcomes on his criticism. As well as this outcomes have been classified and concreted. On the other hand, we kept our work limited with the title as assess to his hundreds essays that collect into books, written along to forty years needs more extensive work.