Kafelerin tasarımında ahşap kompozit malzemelerin kullanımının irdelenmesi: Adana örneği
A discussion of the use of wood composite materials in cafe design: An example of the city of Adana
  1. Tez No: 398294
  2. Yazar: ONUR KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNÇ ASLAN TÜLÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap kompozit malzeme, kafe, tasarım, Wood composite material, cafe, design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Malzeme, mimari tasarımda kütle ve yüzeylerin ifade edilmesinde temel unsurdur. Tarih boyunca, geleneksel malzemeler olan ahşap ve taş, mimari tasarımda etkin olmuş ancak içinde bulunduğumuz çağda yeni malzeme arayışı artmıştır. İç mekan tasarımıda bu arayış neticesinde geliştirilen kompozit malzemelerden oldukça etkilenmiştir. Günümüzde, kullanılan doğal ahşap, plastik, taş, tekstil ve metal malzeme türlerinin yanısıra ahşap kompozit malzemeler iç mekan tasarımında öne çıkmaktadır. Özellikle farklı özelliklerin tek bir malzeme üzerinde toplanabilmesi ve istenilen renk, doku, form ve biçim özelliklerinin üretim aşamasında karşılanabilmesi ahşap kompozit malzemelerin tercih nedenleri olmaktadır. Ahşap kompozitler, iç mekânda yüzey kaplama malzemesi olarak kullanımının yanısıra mobilya üretiminde etkin biçimde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın ikinci bölümünde ahşap kompozit malzemelerin tarihsel gelişimi, çeşitleri ve özellikleri incelenerek malzemelerin tanıtılması amaçlanmıştır. Üçüncü bölümde kafe mekânlarının gelişim sürecine değinilmiştir. Dördüncü bölümde tasarım ilkelerine değinilerek dünyadaki bazı kafe örneklerinde ahşap kompozit malzemelerin kullanımı araştırılmıştır. Son olarak beşinci bölümde ise araştırma alanı olarak seçilen Adana ilinin belirlenen bölgesinde kafe mekânları incelenerek ahşap kompozit malzemelerin tasarıma olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Material is the basic element used to express masses and surfaces in the field of architectural design. Although wood and stone as traditional materials have been predominant in architectural design throughout history, there is an increased search of new materials today. And interior architecture has been remarkably influenced by the composite materials (or, shortly composites) developed as a result thereof. Besides other material types such as natural wood, plastic, stone, textile, and metal, wood composite materials are prominent in the field of interior design today. Wooden composites are preferred particularly for the opportunity to combine different features in a single material and meet colour, tissue, form and shape requirements in the manufacturing phase. As well as being used as interior coating materials, wood composite materials are effectively used in furniture manufacturing. Part II of the present thesis study aims to investigate the historical evolution, types and particulars of and provide an introduction about the wood composites. Part III deals with the evolutionary process of the cafe spaces. Part IV discusses the design principles and analyzes the use of wood composites in several examples of cafe spaces across the world. Finally, the last part, i.e. Part V, investigates the cafe spaces in the pre-specified study area of the city of Adana, and aims to reveal the effects of wood composites on the design.