Exploring the changes in Turkish university students' language learning beliefs as a result of 'Erasmus student mobility for studies programme'
Erasmus çalışma hareketliliği programı sonucunda bir grup Türk üniversite öğrencisinin dil öğrenme yargılarında oluşan değişikliklerin araştırılması
- Tez No: 398293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oluşturmacı yaklaşım, dil öğrenme yargıları, yaşam boyu öğrenme programı, erasmus öğrenci hareketliliği, yurtdışı eğitimi, Constructivism, beliefs about language learning, lifelong learning programme, erasmus student mobility for studies, study abroad
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Karma araştırma desenli bu çalışma İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ve Erasmus Öğrenci Hareketliliği programıyla Avrupa ülkelerine kısa süreli değişim öğrencisi olarak giden üniversite öğrencilerinin dil öğrenme yargılarını betimlemektedir. Çalışmada ilgili öğrencilerin programa katılmadan önce ve katıldıktan sonra sahip oldukları dil öğrenme yargıları incelenmiş ve bilimsel olarak anlamlı bir değişim olup olmadığı üzerinde durulmuştur. Öğrencilerin dil öğrenme yargılarının araştırılması için veriler, Türkçe'ye çevrilerek ve Türk öğrenciler için düzenlenerek, 34 maddeli Likert tipi bir ölçek olan ve Horwitz (1988) tarafından geliştirilen Dil Öğreme Yargıları Envateri – BALLI ile toplanmıştır. Bu veri toplama aracı 102 öğrenciye 14 haftalık Erasmus Öğrenci Hareketliliği programının başında ve sonunda elektronik posta aracılığı ile ulaştırılmıştır. Nicel verilerin güvenilirliğini test etmek ve süreci daha iyi anlamak amacıyla 11 öğrenciyle program sonrası yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Envanter ile elde edilen nicel veriler Eşleştirilmiş Örneklem t- Testi kullanılarak; yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen nitel veriler ise kodlama teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Nitel analizlerin sonuçları yüzdelik oranlarla gösterilerek somutlaştırılmıştır. Bu çalışmanın nicel ve nitel verileri, öğrencilerin programa gitmeden önce İngilizce öğrenmeye karşı varolan yargılarını ve bu yargılardan bazılarının program sonunda bilimsel olarak anlamlı değişime uğradığını göstermiştir. Değişen bu yargılar spesifik olarak; İngilizce ve Türkçe arasında yapı farklılığı, dilbilgisinin dil öğrenmedeki önemi, başkalarının karşısında İngilizce konuşmada sıkılgan olma, hata yapmaktan korkma, İngilizceyi kullanma fırsatları ile ilgilidir. Bulgular aynı zamanda Türk değişim öğrencilerinin İngilizce öğrenmeye karşı genel yargılarının Erasmus Öğrenci hareketliliği süresinde neredeyse aynı kaldığını da göstermiştir. Bu durum, programda kısa süreli öğrenim görmenin öğrenci yargılarında istatistiksel olarak anlamlı bir değişime yol açmayabileceğini kanıtlar niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This mixed method study described Turkish EFL university students' beliefs about language learning before and after the Erasmus Student Mobility for Studies (SMS) programme. It focused on the language learning beliefs they held before and after becoming an Erasmus student in a non-English speaking European country for fourteen weeks, and then compared the results to find whether there was a significant change. In order to explore learners' beliefs about language learning, data were collected using a 34-item Likert-Type scale (Horwitz's BALLI - Beliefs about Language Learning Inventory), translated and modified for the Turkish EFL students. The Inventory was distributed to 102 university students before and after the fourteen-week Erasmus SMS programme. Eleven students were interviewed upon returning to their home country in order to gain deeper understanding of the process they went through during the Erasmus SMS programme. The quantitative data were analysed by using a Paired Sample T-Test. Data derived from the interviews was analysed by following coding procedures. The results from the analysis of interview data were displayed in percentages. The quantitative and qualitative results of this study have revealed that students begin the Erasmus SMS programme with already developed beliefs regarding language learning and significant change was observed in some of their beliefs about language learning after completing the Erasmus SMS programme. Beliefs that significantly changed were specifically concerning structural difference between English and Turkish, importance of grammar in language learning, being self-conscious speaking in front of others, fear of making mistakes and opportunities to use English. The findings also have shown that Turkish exchange students' overall beliefs remained almost the same after the Erasmus SMS programme, which suggests that short-time periods spent abroad might not result in significant changes in students' beliefs.