A rhetorical analysis of texts in ELT coursebooks in terms of figurative language
İngilizce ders kitaplarındaki metinlerin sözbilimsel çözümlemesi
- Tez No: 398295
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz sanatları, sözbilimsel analiz, kavramsal metafor teorisi, Figures of speech, rhetorical analysis, conceptual metaphor theory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dil konuşmacılar / dinleyenler, yazarlar / okuyucular ve devingen, yaratıcı metinler arasında bir iletişim ve etkileşim aracıdır (Suleiman, 1996). Dil mekanizmalarının iç yaratıcı bölümlerinden birisi de konuşmada ve yazımda dilbilimsel söylemlerin düz anlamlarının ötesinde imgeler uyandıran ve süslü bir şekilde diğer düşünce kalıplarını ortaya çıkaran söz sanatlarıdır (Pollio, 1973). Yaratıcılık ve örtmece özelliklerine sahip olmasıyla, söz sanatları toplumlarda bireyler ve gruplar tarafindan çeşitli iletişim ihtiyaçlarını ve fonksiyonlarını karşılamak için sözlü ve yazılı metinlerde çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yüzden, söz sanatlarının artistik fonksiyonlarından ziyade daha çesitli fonksiyonları olduğuna dair artan bir farkındalık vardır. Çünkü söz sanatları bir dilde insanlaıin birbirlerinin düşüncelerini farklı şekillerde ve kavramlarla anlamalarını ve yansıtmalarını sağlayan öncül unsurlar olarak düşünülmektedir. 19. yüzyıla kadar söz sanatlarının edebiyat ve şiire ait bir olgu olarak düşünülmesine ragmen, son yıllarda yapılan çalışmalar söz sanatlarının akademik yazım, politik söylem, reklam, kitle iletişim ve dil oğretimi gibi farklı bağlamlarda da edebi olmayan metinlerde de etkili bir biçimde kullanıldığını ortaya koymuştur (Gibbs, 1994). Dil oğretimi bağlamlarında söz sanatlarını farklı açılardan inceleyen çeşitli çalışmalar olmasına rağmen, İngilizce dil oğretimi kitaplarında söz sanatlarını tam bir sözbilimsel yöntemle inceleyen çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu açıdan, bu calışma sekiz İngilizce dil öğretimi kitabında yer alan 273 okuma parçasındaki söz sanatlarını araştırmaktadır ve elde edilen söz sanatlarını Kavramsal Metafor Teorisi'ne dayanarak incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Language is a tool of communication and interaction among speakers/hearers, authors/readers and the texts that are evolving, dynamic and creative (Suleiman, 1996). One of the integral creative part of language mechanisms is figures of speech which are used in speech and writing to evoke images beyond the literal meanings of the linguistic utterance to bring in other thought patterns decoratively (Pollio, 1973). By having power of implicitness and creativity, figures of speech have been prevalently used by individuals and groups in societies to meet diverse communication needs and functions in verbal and written texts. Thus, there is a growing awareness that figures of speech have various functions more than their artistic functions since they have been considered as prominent elements in a language by which people can reflect and understand each other's thoughts in different forms and concepts. Although figures of speech had been regarded as the elements of literature and poetics until the 19th century, studies held in recent years have indicated that figures of speech can also be effectively employed to nonliterary texts in different contexts, such as academic writing, political speech, advertisements, mass media and language teaching (Gibbs, 1994). Although there have been various studies analyzing figures of speech from different aspects within language teaching contexts, studies involving a thorough rhetorical analysis of figures of speech in English language teaching course books seem to be scarce. In this respect, the study investigates the types of figures of speech employed in the reading texts (n: 273) of eight ELT course books and attempts to examine figures of speech at conceptual level based on Conceptual Metaphor Theory.