1999 Marmara Depremini yaşamış bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Research of psychological resilience of people who experienced 1999 Marmara Earthquake in terms of variaty of variables
- Tez No: 398312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÇULHA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Dayanıklılık, Travma, Deprem, Stres, Psychological Resilience, Trauma, Eartquake, Stress
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Psikolojik dayanıklılık, Türkiye popülasyonunda oldukça önem taşıyan olgulardan biridir. Gerek ulusal, gerek uluslararası yapılan çalışmalar incelendiğinde psikolojik dayanıklılığın travmatik deneyimler ve bireylerin stresle başetme tarzları ile ilişkili olduğu görülmektedir. Bununla birlikte bireysel farklılıkların da etkisi, bireylerdeki kontrol odaklılığını ölçmeyi de zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada Türk toplumunun psikolojik dayanıklılığını ölçmek adına 1999 Marmara Depremi gibi ülke çapında insanlarda travmatik duygular uyandıran bir olaya maruz kalmış kişilerin incelenmesi uygun bulunmuştur. Bu bağlamda yapılan araştırmada 1999 Marmara Depremini yaşamış bireylerin psikolojik dayanıklılıklarının, travmatik stres belirtileri, kontrol odaklılıkları ve stresle başetme tarzlarıyla ilişkisi incelenmiştir. Çalışma özellikle 1999 Depreminin Merkez Üssü olan Gölcük'te yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Psychological resilience is an important fact for Turkey population. Both national and international studies showed that psychological resilience is related with traumatic experiences, locus of control, ways of coping with stress, and individual differences. In regard of these relationships, psychological resilience of Turkish people assessed through a series of scales. Since, 1999 Marmara Earthquake has a huge traumatic impact on Turkish people, earthquake victims from 1999 Marmara Earthquake are chosen for this study. After 15 years, state of psychological resilience of victims assessed with its relation to traumatic effects of earthquake on people, and coping strategies and locus of control of people.