İşletmelerde iç kontrol sistemi ve iç kontrol sisteminin risk azaltıcı etkileri
Internal control systems and risk reduction effect of internal control systems
- Tez No: 398313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALEV DİLEK AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, İç Kontrol Sistem, Internal Control, Internal Control System, Internal Audit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
“ İç kontrol, şirketlerin bütün bölümlerinde meydana gelen faaliyetlerin izlenip, kontrol edilip ve hataların giderilmesi için oldukça önemli bir yapıdır. Son dönemlerde meydana gelen ekonomik skandallar sonucunda; işletmelerde, iç kontrol sisteminin yetersiz olduğu görülmüştür. Bununla birlikte işletmelerde iç denetimin yetersiz olduğu görülmüştür. Başarılı bir yönetim için, iç kontrol sistemi doğru anlaşılmalı, işletme hedefleri doğrultusunda sağlıklı bir biçimde kurulmalı ve uygulanmalıdır. İşletmelerin iç kontrol sistemine sahip olması gerekir. Başarılı işletmelere bakıldığında işletmedeki problemlerin kısa sürede çözümünde iç kontrol sisteminden yararlandıkları görülmektedir. İşletmelerde iç kontrol sistemi ve iç kontrol sisteminin risk azaltıcı etkileri adlı çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde iç kontrol sistemi ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. İkinci bölümde, İç kontrol sisteminin bileşenleri. Üçüncü bölümde işletmelerde etkin bir iç kontrol sisteminin oluşturulması ve iç kontrol sisteminin değerlendirilmesi açıklanmıştır ve son bölümde ise İç kontrol sisteminin risk azaltıcı etkileri araştırılmıştır.”
Özet (Çeviri)
every department, controls these activities and overcomes any defects within the firm. After the recent economic scandals, it is possible to say that internal control is not efficient enough. In order to have a successful management, internal control must me understood very clearly. It should be set and implemented according to the goals of the firm. Firms must have an internal control system. When looking at successful managements, we could see that they use internal control to overcome their obstacles. Internal control and its risk reducing effects can be divided into five parts. The first part consists of the fundamental conceptions of internal control. The second part includes the components of internal control. The third part is about forming an effective internal control system in managements and its evaluation. Finally, the last part consists of the risk reduction effect of internal control.