Türk savunma sanayiinin sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmasında talep koşullarının etkisi ve önemi
The impact and importance of the demand conditions in Turkish defense industry's achieving sustainable competitive advantage
- Tez No: 398408
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN CAN, DR. ORHAN SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, İşletme, Defense and Defense Technologies, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Savunma Sanayii, Elmas Modeli, Talep Koşulları, Turkish Defense Industry, Diamond Model, Demand Conditions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
- Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı Türk Savunma Sanayiinin sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmasında Talep Koşullarının etkisini ve önemini araştırmaktır. Birinci Bölümde savunma ve savunma harcamaları kavramları ve Türk Savunma Sanayiinin kısa tarihçesi incelenmiştir. İkinci Bölümde M.Porter'ın Elmas Modeli ve bu modeldeki Talep Koşullarının önemi ele alınmıştır. Araştırmanın Üçüncü Bölümünde Türk Savunma Sanayiinde Talep Koşullarının önemi üzerinde çalışılmıştır. Özellikle“Yurt İçi Talep”,“Dış Talep”,“Pazar Payı”ve“Pazar Büyüklüğü”kavramları savunma sanayii kapsamında incelenmiştir. Bu incelemede veri olarak çoğunlukla SIPRI, IHS ve TİM tarafından yayımlanan sayısal veriler kullanılmıştır. TSK'nın faaliyetlerinin yayınlanması konusundaki kısıtlardan dolayı bu çalışmada araştırma yöntemi olarak belgesel tarama yöntemi kullanılmıştır. Üçüncü bölümde ayrıca Türkiye'nin savunma sanayiine yönelik ihracat ve ithalat yaptığı ülkelerin, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan Küresel Rekabet Endeksindeki“Pazar Büyüklüğü”bileşeni kapsamındaki sıralamaları Türkiye ile karşılaştırılmıştır. Yapılan bu karşılaştırmalar ve değerlendirmeler grafik ve tablolar halinde hazırlanarak sunulmuştur. Araştırma sonunda, özellikle yüksek katma değerli ürünler başta olmak üzere savunma sanayii ürünleri ihracatının, ihracatçı ülkelerin sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmasında büyük önemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact and importance of the demand conditions in Turkish Defense Industry's achieving sustainable competitive advantage. In the first part, the concepts of“defense”and“defense expenditures”and short history of Turkish Defense Industry were explained. In the second part, Michael Porter's Diamond Model and Demand Conditions, one of the components of this model, and the importance of Demand Conditions were defined. In the third part, importance of Demand Conditions for Turkish Defense Industry was studied. Particularly, the concepts such as“Domestic Demand”,“Foreign Demand”,“Mark share”and“Market Size”were examined within context of Turkish Defense Industry. Third part also covers comparisons of their market size between Turkey and other importer and exporter countries according to Global Competitiveness Index which is published by World Economic Forum. This comparisons and evaluations were presented as tables and graphics. As a methodology, documentary scanning was chosen as a primary method due to fact that the activities of Turkish Armed Forces are widely restricted for publishing. It was mostly used quantitative data taken from sources such as Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), Information Handling Services (IHS) and Turkey Exporters Assembly (TİM). At the end of the research, It was concluded that exporting of defense industry products, particularly, high value military equipment, have great importance for exporter countries in order to reach at sustainable competitive advantage.