Kolluk kuvvetlerinin istihbarat temininde başvurabileceği İnsansız Hava Araçları (İHA) ve bu açıdan uygun İHA özelliklerinin araştırılması
Unmanned Aerial Vehicles (UAVS) that can be used by law enforcement forces in gathering intelligence and search for suitable UAV features in this respect
  1. Tez No: 398409
  2. Yazar: RAFET BAŞTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA YARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kolluk Kuvvetleri, İHA, İç Güvenlik, İstihbarat, Keşif ve Gözetleme, Law Enforcement Forces, UAV, Internal Security, Intelligence, Reconnaissance and Surveillance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harp Akademileri Komutanlığı
  10. Enstitü: Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
20. yüzyılda istihbaratta yaşanan devrimin ana nedeni teknolojidir. Gelişen teknolojiyle istihbarat toplama yöntemlerinde köklü değişikler meydana gelmiştir. Sinyal ve görüntü istihbaratı bu dönemde ortaya çıkmıştır. Uydu, iletişim, bilgisayar ve kamera teknolojilerindeki gelişmeler, istihbarat toplama safhasında haber toplayıcılara büyük katkılarda bulunmuştur. İçinde yaşadığımız çevre çok farklı tehlikeler içermektedir. Kolluk kuvvetleri vatandaşları bu tehlikelerden korumak için en son ve en iyi teknolojileri kullanmak zorundadır. Bu teknolojilerden biri de günümüzde keşif ve gözetleme maksatlı olarak kullanılan havacılık platformları, insansız hava araçlarıdır. Maliyeti yüksek olan pilotlu hava araçlarını riskli keşif ve gözetleme görevlerine göndermek yerine insansız hava araçları gönderilerek ihtiyaç duyulan istihbari bilgi elde edilebilir. Gökyüzündeki düşük maliyetli gözlerden elde edilecek olay yeri görüntüleri sayesinde istihbarat çarkına gerçek zamanlı veri sağlanarak güvenlik güçlerinin operasyonlarını daha hızlı ve doğru planlamalarına katkıda bulunulur. İHA teknolojisi, kolluk kuvvetlerinin sorumluluklarını yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu insan gücüne oranla daha güvenli ve daha ucuz bir seçenektir. İHA'ların iç güvenlik alanında kullanılması, genel olarak suç ve suçlulukla ilgili araştırmalarda taktik durumun değerlendirilmesi ve durumsal farkındalığın artırılması için önemli veriler elde edilmesini sağlayacaktır. İHA'lar termal, kızıl ötesi kamera vb. diğer sensörler yardımıyla sınır güvenliği, kıyı emniyeti, kritik tesislerin korunması, toplumsal olayların kontrolü, uyuşturucu ile mücadele, yasa dışı göç, insan ticareti, olay yeri incelemesi, trafik takibi, kamu alanlarının gözetlenmesi vb. görevlerde kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilir. Bu çalışmada insansız hava araçlarının önemi ortaya çıkartılmaya çalışılmış ve istihbarat temininde kolluk kuvvetleri tarafından kullanılabilecek insansız hava araçlarında bulunması gereken özellikler araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main reason of the revolution in intelligence in the 20th century is technology. Radical changes occurred in intelligence gathering methods with the developing technology. Signal and image intelligence technics are first seen in this period. Advances in satellite, communication, computer and camera technologies have made a significant contribution to collectors of intelligence in collection phase. Environment in which we live contains lots of different dangers. Law enforcement institutions must use best and latest technologies to protect society from these dangers. At the present time one of these technologies, which can be used in surveillance and reconnaissance missions, is unmanned aerial vehicle. Instead of sending a high-cost, piloted vehicle or sending personnel into a dangerous surveillance and reconnaissance mission, intelligence data can be gathered with the use of unmanned aerial vehicles. Owing to crime scene videos obtained by low-cost UAVs, real time data is provided to the intelligence cycle and law enforcement forces can plan their operations more quickly and more accurately. UAV technology, which can be used by law enforcement agencies' to fulfill their responsibilities, is a safer and cheaper option in proportion to required manpower. In general usage of UAVs in internal security will provide important data for assessing tactical situation and improving situational awareness in the investigations about crime and criminality. UAVs, with the help of thermal, infrared cameras and other sensors, can be used by law enforcement institutions in duties such as border security, coastal safety, protection of critical facilities, riot control, fight against drugs, illegal migration, human trafficking, crime scene investigation, traffic surveillance and surveillance of public spaces. In this thesis, the author tries to present the importance of unmanned aerial vehicles and specify the main features of UAVs that is required for intelligence gathering in law enforcement.