Okulöncesi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin müzelerde uygulatılan etkinliklere ilişkin görüşlerinin incelenmesi (İstanbul ili örneği)
Opinions of preschool teachers and classroom teachers on the educational activities implemented in museums (iİstanbul case)
- Tez No: 398418
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Müze, Müze Eğitimi, Müzede Uygulatılan Etkinlikler, Okul öncesi Öğretmenleri ve Sınıf Öğretmenleri, Museum, Museum Education, Events are Implemented in Museums, Preschool Teachers and Elementary School Teacher
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırma, okulöncesi öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin müzelerde uygulatılan eğitim etkinliklerine ilişkin görüşlerini incelemek, görüşlerinin cinsiyetlerine, okul türlerine ve branşlarına göre nasıl bir dağılım sergilediğini görmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma, öğretmenlerin müzelere gitme sıklığına göre müzelerde uygulatılan etkinlikler konusundaki deneyimlerini ve görüşlerini çeşitli demografik değişkenler açısından inceleyerek saptamayı amaçlayan tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırmada“Okulöncesi Öğretmenlerinin ve Sınıf Öğretmenlerinin Müzelerde Uygulatılan Eğitim Etkinliklerine İlişkin Görüş Anketi”uygulatılmıştır. Araştırma çalışma grubunu, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Avrupa Yakası sınırları içinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi-özel ilkokullarında görev yapmakta olan okulöncesi ve sınıf öğretmenlerinden müze etkinliklerine katılan ya da bilgisi olan öğretmenlere uygulatılması hedeflenmiştir. Toplam 650 öğretmenden oluşan evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılarak, 25 okul belirlenmiş, tesadüfi oransız küme örnekleme yöntemi ile toplam 20 okulda uygulama gerçekleştirilmiştir. 224 devlet, 96'sı özel kurumlarda çalışan olmak üzere 320 öğretmene anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları bilgisayar ortamında SPSS 15.0 istatistiksel programında analiz edilmiştir. Elde edilen verilerde öğretmenlerin müzelerle yapılan etkinliklere dair görüşleri cinsiyet, okul türü ve branş değişkenlerine göre değerlendirilmiş ve her üç değişkende de farklılaşmaların olduğu görülmüştür. Erkek öğretmenler kadın öğretmenlere göre, devlet okullarının özel okullara göre ve sınıf öğretmenlerinin de okulöncesi öğretmenlerine göre müze etkinlikleri konusunda daha fazla maddeye katıldıkları gözlenmiştir. Müze gezilerini, ders programına katılması gerekliliği ve müzelerde uygulatılan eğitim faaliyetlerini öğretmenlerin çoğu desteklemesine karşın müzelerde yapılacak ekstra çalışmalarda görev alma konusunda isteksiz oldukları gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, was carried out to examine views of preschool teachers and classroom teachers on the educational activities implemented in museums, and to see whether their views differ in according to their gender, types of their schools and their branches. This research is a screening model of survey which aimed to identify teachers' experiences and views on the activities implemented in the museum according to frequency of visits to museums in terms of various demographic variables.“Opinions of Preschool Teachers and Classroom Teachers Regarding to Education Activities in Museums Survey”was executed. Research study group was consisted teachers who work for state and private preschools, and elementary schools, related to Ministry of National Education, located within the boundaries of European side of Istanbul in 2013-2014 academic year and participated museum events previously. 25 school had been identifed by trying to reach the entire universe consisting of 650 teachers, and disproportionate cluster random sampling method was carried out within a total of 20 schools. Survey was carried out with in total of 320 teachers including 224 teachers work for state institutions, 96 teachers work for private institutions. Survey results were analyzed with SPSS 15.0 statistical program. The obtained data on teachers' views on the activities carried out in the museums evaluated according to gender, type of school and branch. And, variations was determined for the each three variables.. Male teachers are considerably more likely than female teachers, teachers working for state institutions are considerably more likely than teachers working for private institutions, and preschool teachers considerably are more likely than classroom teachers to agree on more items related to museum events. Altough teachers support the education activities in museums and the idea of museums trips should be put into curriculums, it was observed that they are reluctant to take part in extra work at the museum events.