Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Eğitim Programı ile ilgili hava yolu işletmelerinde görevli eğitimcilerin ve idarecilerin görüşleri üzerine nitel bir araştırma
Qualitative research on the views of instructors and managers working for airlines about Civil Aviation Cabin Crew Training Programme
- Tez No: 398419
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sivil Havacılık, Education and Training, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Sivil Havacılık, Kabin Hizmetleri, Eğitim, Kabin Memuru, Kabin Memuru Temel Eğitimi, Civil Aviation, Cabin Services, Education, Cabin Attendant, Cabin Crew Initial Training
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada 2014-2015 iş yılında Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Eğitim Programı ile ilgili hava yolu işletmelerinde görevli eğitimci ve idarecilerin görüşleri araştırılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımıyla 2014-2015 iş yılında İstanbul'da faaliyet gösteren beş hava yolu işletmesinin eğitmen ve idarecilerinin görüşleri alınmış ve elde edilen veriler nitel veri çözümleme tekniği kullanılarak kodlamalarla ve temalara anlam verilerek yorumlanmıştır. Eğitimci ve İdareciler, hava yolu işletmelerinde görevli Kabin Hizmetleri Başkanı, Kabin Hizmetleri Müdürü, Şef ve Kabin Ekipleri Eğitmeni olarak tespit edilmiştir. Bu seçimde amaçlanan her konumdan Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Eğitim Programını değerlendirebilmektir. Araştırmanın sonucunda, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Eğitim Programının kabin memurluğu mesleğinin tanıtılmasında yararlı olduğu, ancak verilen eğitimlerin hava yolu işletmelerinin ihtiyaçlarını henüz karşılamadığı, eğitim görevlilerinde kabin memurluğu tecrübesinin aranılması gerektiği, verilen İngilizce eğitiminin yetersiz olduğu ve öğrenci alımlarında boy kilo orantısına ve dış görünüşe dikkat edilmediği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, opinions of Airline Enterprises related to education of Civil Aviation and Cabin Services in MYO in 2014-2015 working year has been investigated. As a qualitative research approach, an interview form were asked to educators and administrators of five Airlines Enterprises which operates in Istanbul during 2014-2015 education year and obtained data were commented with using qualitative data analysis techniques and themes. Head of Cabin Services, Manager, Chef and Cabin Crew Educator who officials in airline business were identified as Educators and Administrators. The aim of this selection is to evaluate the training program from any position of Civil Aviation and Cabin Services. As a result, educators and administrators marked it that, Civil Aviation and Cabin Services Education program in MYO, is meaningful in introduction of profession of Cabin Attandents and make it more attractive in our country. However, it appears the required level of education do not conform the needs of Airline Enterprises. In addition education of English should be considered and for this reason, Preparation Classes in English should be opened and emphasized.