Radyo frekansı (RF) sıçratma yöntemi ile çinko selenayt (ZnSe) ince filmlerin üretimi
Zinc selenite (ZnSe) of thin films production with radio frequency (RF) sputtering method
  1. Tez No: 398576
  2. Yazar: TUĞÇE SELEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnSe, Radyo frekansı (RF) sıçratma, ZnSe ince filmler, Optik ve yapısal özellikler, ZnSe, Radio frequency (RF) sputtering, ZnSe thin films, Optic and structural properties
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çinko Selenayt (ZnSe) periyodik tablonun II. grubunda bulunan Çinko ile VI. grubunda bulunan Selenyum elementlerinin bir araya gelmesiyle oluşan yarıiletken bir bileşiktir. ZnSe geniş bant aralığına sahip olmasından dolayı optik, güneş enerjisi, sensör materyalleri ve özellikle mavi-yeşil diyot lazer uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu çalışmada Radyo Frekansı (RF) sıçratma yöntemi ile ZnSe yarıiletken ince filmler üretilmiştir. Üretim süresi sabit tutulup sistem çalışma gücünün değiştirilmesi ile üretilen ZnSe ince filmlerin bazı optik ve yüzey özellikleri incelenerek, farklı sistem gücünden kaynaklanan farklılıklar belirlenmeye çalışılmıştır. Üretilen ZnSe ince filmlerin yapısal özellikleri, kalınlıkları, optiksel geçirgenlikleri, kırılma indisleri, yüzey görüntüleri ve yüzey pürüzlülüklerinin analizi için X-Işınları Difraktometre (XRD), Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM), Enerji Dağılımlı X-Işını Spektroskopisi (EDS), Uv-Vis Spektrofotometre ve İnterferometrik ölçüm cihazı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Zinc Selenide (ZnSe) which the table in the second (II) group with zinc in the fourth (IV) group formed by the coming together of the elements selenium. ZnSe has a high bandwidth due to the optics, solar energy, sensors are used in materials, particularly blue-green laser diode applications. In this study, Radio Frequency (RF) ZnSe semiconductor thin films were produced by sputtering method. Production time some of ZnSe thin films produced by changing the optical and surface properties and ability to work hard by keeping systems examined were studied to determine the differences resulting from the different system power. The structural properties of thin films produced ZnSe, thickness, optical transmittance, the refractive indices for the analysis of surface images and surface roughness X-Ray Diffractometer (XRD), Atomic Force Microscopy (AFM), Scanning Electron Microscopy (SEM), Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDS), Uv-Vis Spectrophotometer and the Interferometric measuring device is used.