Anne sütünden izole edilen lactobacıllus cinsi bakterilerin bazı starter ve probiyotik özelliklerinin araştırılması
Determination of some starter and probiotic properties of lactobbacillus bacteria isolated from human milk
- Tez No: 398711
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELTEM AŞAN ÖZÜSAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Lactobacillus, Starter, Probiyotik, Human milk, Lactobacillus, Starter, Probiotic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada anne sütünden izole edilmiş Lactobacillus cinsi bakterilerin bazı probiyotik ve starter özellikleri araştırılmıştır. Anne sütünden izole edilen suşlardan basil morfolojisine sahip izolatlar API 50 CHL kiti ile tanımlanmış ve yüksek tanımlama oranına sahip üç suş seçilmiştir. Bu suşlardan birinin Lactobacillus fermentum, diğer iki suşun ise Lactobacillus acidophilus olduğu belirlenmiştir. Tüm suşların 45 oC'de geliştiği, 15 oC'de ise M2-24 ve M2-43 numaralı suşların zayıf geliştiği, M2-6 numaralı suşun gelişmediği belirlenmiştir. Tüm suşlar, % 2, % 4, % 5 oranında NaCl içeren ortamlarda gelişim göstermiş, ancak M2-24 numaralı suşun % 5 NaCl içeren ortamda zayıf geliştiği gözlenmiştir. 48 saat içerisinde yapılan pH ölçümlerine göre pH'nın zamanla azaldığı ve üç suşun da asit üretme yeteneğine sahip olduğu görülmüştür. M2-6 numaralı suş 4,34 g/L ile en yüksek Ekzopolisakkarit (EPS) üretimine sahiptir. Bununla birlikte diğer iki suşun EPS üretimleri de yüksektir. M2-6 numaralı suşun tüm nisin konsantrasyonlarında nisine direnç gösterdiği belirlenmiştir. Aynı zamanda M2-43 numaralı suşun M2-24'e kıyasla nisine daha dirençli olduğu belirlenmiştir. Tüm suşların düşük pH'da geliştikleri, ancak M2-24 suşunun zayıf geliştiği belirlenmiştir. Tüm suşların kanamycine dirençli olduğu, ancak ampicillin, erythromycin ve penicillin G türü antibiyotiklere karşı duyarlı oldukları tespit edilmiştir. İzolatların insan patojen mikroorganizmalara antimikrobiyal etkisini belirlemeye yönelik çalışmada M2-6 numaralı suş antimikrobiyal aktivite göstermezken, M2-24 ve M2-43 numaralı suşların ise test mikroorganizmalarına karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir. İzolatların balık patojen mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etkisini belirlemeye yönelik çalışmada üç suşun da A. hydrophila ATCC 19570'e karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği, bunun yanında M2-24 numaralı suşun L. garvieae, Y. ruckeri ve V. anguillarum M1'e karşı, M2-43 numaralı suşun ise V. anguillarum M1'e karşı antimikrobiyal aktivite gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some starter and probiotic properties of Lactobacillus bacteria isolated from human milk were researched. The isolates which have bacillus morphology from human milk were selected. Then the isolates were identified with API 50 CHL kit and were selected three strains which had high definition rate. One was identified as Lactobacillus fermentum and the other two strains were identified as Lactobacillus acidophilus. It was determined that, all of the strains developed in 45 oC; whereas in 15 oC, the strains of M2-24 and M2-43 developed weakly and M2-6 didn't grow at all. All of the strains developed at growth medium containing 2%, 4%, 5% NaCl, however it was observed that the M2-24 strain developed weakly in growth medium containing 5% NaCl. During the pH measurements in 48 hours, it was observed that pH reduced in time and all three strains had acid production ability. The M2-6 strain had the highest rate of exopolysaccharide (EPS) producing with 4.34 g/L. At the same time other two strains had a high EPS production rate, too. It was determined that the M2-6 strain showed resistance against all tested nisin concentrations. At the same time, M2-43 strain showed more resistance against nisin than M2-24 strain. It was determined that all of the strains grew in low pH, but M2-24 strain grew weakly. All of the strains were resistant against kanamycin, on the other hand were sensitive to ampicillin, erythromycin and penicillin G antibiotics. In the determination of antimicrobial activity against the human patogen microorganisms, M2-6 strain showed no antimicrobial activity. It was observed that the strains of M2-24 and M2-43 showed antimicrobial activity against the test microorganisms. In the determination of antimicrobial activity on fish patogen microorganisms, it was observed that all three strains showed antimicrobial activity on A. hydrophila ATCC 19570, besides, M2-24 strain showed antimicrobial activity against L. garvieae, Y. ruckeri and V. anguillarum M1 and M2-43 strain showed antimicrobial activity against V. anguillarum M1.