Kızılırmak nehrinde yayılış gösteren bazı balık türlerinin periferal kan hücrelerinin incelenmesi
The examination of peri̇pheral blood cells in some fish species living in Kızılırmak river
- Tez No: 398831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET GAFFAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Cyprinid, Kızılırmak, kan hücreleri, Cyprinid, Kızılırmak, blood cells
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, Kızılırmak Nehri'nde yayılış gösteren Cyprinidae familyasından Alburnoides bipunctatus (Bloch, 1782), Capoeta baliki Turan, Kottelat, Ekmekçi & İmamoğlu, 2006, Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Luciobarbus escherichii (Steindachner, 1897), Squalius cephalus (Linnaeus, 1758) ve Tinca tinca (Linnaeus, 1758)'nın kan hücre morfolojilerini tespit etmek ve bu türlerin sahip olduğu eritrosit hücrelerinin ve çekirdeklerinin çap uzunluklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre eritrosit hücreleri türlerin hepsinde oval şekillidir ve oval şekilde çekirdeğe sahiptir. Monosit hücreleri türlerin hepsinde yuvarlak şekillidir. Hücrenin bir kenarına toplanmış olan çekirdekleri, yuvarlak şekilde görüldüğü gibi at nalı ya da böbrek şeklinde de görülmüştür. Lenfosit hücreleri yuvarlak olup çekirdekleri hücre şekliyle uyumlu ve neredeyse tüm hücreyi kaplamıştır. Nötrofil hücreleri incelenen tüm türlerde yuvarlak şekillidir. Çekirdekleri L. escherichii'de üç loblu diğer türlerde iki lobludur. İncelenen türlerde eozinofil hücreleri yuvarlak şekildedir. Çekirdekleri hücrenin bir kenarına toplanmıştır. S. cephalus dışındaki diğer türlerde çekirdekler yuvarlak, fakat S. cephalus'da loblu yapıdadır. Trombosit hücreleri ise yuvarlak ya da oval yapıda, tek tek veya bir araya toplanmış şekilde gözlenmiştir. Hücrenin merkezinde bulunan çekirdekleri neredeyse hücrenin tamamını kaplamıştır. Eritrosit hücrelerinin ölçümlerinden elde edilen sonuçların türler arasında birbirine yakın değerlerde olduğu görülmüştür. Eritrositlerin uzun çapları 18-21 μm, kısa çapları 11-14 μm arasında değişirken, çekirdeklerinin uzun çapları 7-10 μm arasında kısa çapları 4-5 μm arasında değişmektedir. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların balık hastalıkları ile mücadeleye ve balık hematolojisi alanında yapılacak bilimsel çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted in order to specify blood cell morphologies of Alburnoides bipunctatus (Bloch, 1782), Capoeta baliki Turan, Kottelat, Ekmekçi & İmamoğlu, 2006, Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Luciobarbus escherichii (Steindachner, 1897), Squalius cephalus (Linnaeus, 1758) ve Tinca tinca (Linnaeus, 1758) from Cyprinidae family living in Kızılırmak River, and to determine the diameter dimensions of the eritrosyte celles and their nuclei these species have. According the the data received in the study, eritrosyte cells are oval-shaped in all the species, and they all have oval nuclei. Monosyte cells are also oval in all the species. The nuclei gathering on one side of the cell are either oval, similar to the a horseshoe or in the shape of a kidney. Lymphosyte cells are circular. Their nuclei is suitable for the shape of the cells, and they almost cover all the cells. Netrophyll cells are circular in all the species examined. Their nuclei are with three lobes in escherichii, and two lobes in the rest. Ezinophyyll cells are circular in all the species examined. Their nuclei is cumulated on one side of the cell. In the species other than S. cephalus, the nuclei are circular, but in S. cephalus, the nucleus has a multi-lobe structure. In the species examined, trombosyte cells are either oval or circular, and are specified to be seperate or cumulated in one area. Their nulei, which is in the center, cover almost all the cell. Results obtained through measurements of cells of the species yield close values among them. The big çap of eritrosyte is 18-21 μm, the small çap is 11-14 μm, whereas the big diameter of the nucleus is 7-10 μm, and the small diameter is 4-5 μm. The results obtained in this study are expected to make contributions in the fight against fish diseases and scientific studies to be carried out in the field of fish haemaotology.