Design and construction of a parallel axes gear research test rig
Paralel eksenli dişliler için dişli araştırma test düzeneği tasarımı ve imalatı
- Tez No: 398918
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dişli test düzeneği tasarımı, dişli test düzeneği üretimi, sonlu elemanlar analizi, dişli kutusu tasarımı, Gear test rig design, gear test rig manufacturing, finite element analysis, gearbox design, gearbox manufacturing
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışmada, dişlilerdeki iletim hataları, aşınma, korozyon ve yağ performansı üzerinde çalışma yapmak üzere kapalı devre tip dişli test düzeneği tasarlanmış ve üretimi yapılmıştır. Düzenek kaplin ve rodlarla birbirine bağlanmış test ve sürücü dişli kutularından oluşmaktadır. Sisteme statik tork, tork yükleme mekanizması ile yapılmaktadır. Elektrik motoru sadece sistem içerisindeki kayıpları karşılamaktadır. Elektrik motorun hızı 0 ile 3000 rpm arasında değişmektedir. Kayış kasnak mekanizması ile şaftların hızı arttırılabilmektedir. Dişli ve rulmanların yağlanması 30 lt/dak yağ basma kapasitesine sahip yağ tankından sağlanmaktadır. Ayrıca düzenekte 4 adet sıcaklık ölçer, 1 adet yağ basınçölçer ve 1 adet yağ pompası bulunmaktadır. Sistemde kullanılan parçaların; test dişlileri, şaftlar, rulmanlar, tork rodları, kaplinler ve benzerlerinin analitik tasarımları Ms Excel® programı kullanılarak yapılmıştır. Üç boyutlu ve iki boyutlu çizimleri Catia®, ve Autocad® programı kullanılarak çizilmiştir. Sonlu elemanlar analizi ise Msc SimXpert® programı kullanılarak yapılmıştır. Deney düzeneği parçaların üretiminde ise ağırlıklı olarak hassas işleme makinelerinden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a back to back type research test rig is designed and manufactured to study on the transmission error, wear, pitting and oil performance of the gears under controllable conditions. The back to back test rig have test and slave gearboxes connecting with rod and couplings. Static torque is locked into the system via torque clutch mechanism. Power of electric motor only compensates system power losses. Its speed is variable between 0-3000 rpm. Speed of the system can be increased by belt-pulley system. Lubrication of gears and bearings is provided from an oil tank whose capacity is 30 lt/min. On test rig, in addition to these, there are 4 thermocouples, an oil pressure gauge and an oil pump (20 cc). In analytical design of parts, all calculations of test gears, shafts, bearings, torsion rods, couplings and similar are made by using computer programme Ms Excel®. All 3-D and 2-D drawings of test rig components are made by using computer programme Catia® and AutoCAD®. Finite element analysis of some parts are made by using computer programme Msc SimXpert®. All parts of the test rig are manufactured in high precision machines.