Acil servislerde çalışan sağlık bakım personelinin sık karşılaşılan adli olgulara yaklaşımlarına ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determination of proficiency level of healthcare personnel for their modality of common forensic cases
  1. Tez No: 399091
  2. Yazar: EMİNE TUĞBA TOPÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU EREK KAZAN, DOÇ. DR. ERHAN BÜKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, adli hemşirelik, adli olgu, bilgi düzeyi, Emergency service, forensic nursing, forensic case, knowledge level
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırma acil servislerde çalışan sağlık bakım personelinin sık karşılaşılan adli olgulara yaklaşımlarıyla ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan ve yetişkin acil servisi bulunan tüm devlet, eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerinin acil servislerinde çalışan sağlık bakım personeli (hemşireler, ATT ve sağlık memurları) oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, evrende yer alan hastaneler arasından araştırmanın yapılabilmesi için gerekli iznin alınabildiği 6 eğitim araştırma hastanesi, 6 devlet hastanesi ve 3 üniversite hastanesi olmak üzere toplam 15 hastanenin yetişkin acil servisinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 404 sağlık bakım personeli oluşturmuştur. Araştırmada veriler, sağlık bakım personelinin tanıtıcı özelliklerini ve adli olguya yaklaşımlarıyla ilgili bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla literatür doğrultusunda geliştirilen anket formları ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde, Mann Whitney U Testi, Bonferroni düzeltmeli Kruskal Wallis H Testi ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Araştırmada acil servislerde çalışan sağlık bakım personelinin sık karşılaşılan adli olgulara yaklaşımlarıyla ilgili bilgi düzeylerinin beklenilen düzeyde olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca çoğunluğunun adli hemşirelikle ilgili eğitim almadığı; lisansüstü mezunların, adli hemşirelikle ilgili eğitim alanların, çalıştığı kurumda adli olgularla ilgili kaynaklara başvuranların ve acil servise gelen vakaları adli olgu açısından değerlendirenlerin bilgi düzeylerinin diğerlerinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the proficiency level of healthcarepersonnel (ATT and healthcare employees) regarding their modality for common forensic cases. For this purpose this current study was comprised of 404 healthcare personnel working at the emergency services of 6 state hospitals, 6 training and 6 research hospitals and 3 university hospitals in Ankara The data of the research has been indicated by the questionnaire in order to determine their knowledge and applications regarding their approaches to their descriptive characteristics and to the forensic cases. For the data evaluation of the study; Mann Whitney U test, Bonferroni correction Kruskal Wallis H test and Chi Square tests have been used. In this preliminary research, it is stated a lack of proficiency level of healthcare personnel working at the emergency services for their modality of common Forensic Cases. It has been found out that the majority of healthcare personnel have not received any formal training on forensic nursing and that those who have completed their postgraduate studies, or attended a forensic nursing training, or made use of resources on forensic cases, or analysed the cases at emergency services have been found to have significantly higher level of knowledge.