Örgütsel sessizlik ile kültürel değerler arasındaki ilişkinin incelenmesi: Kamu kuruluşlarında bir araştırma
The analyse of relationship between organizational silence and cultural values: A survey of public institutions
  1. Tez No: 399336
  2. Yazar: BANU KARAMAN SARIBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Sessizlik, Çalışan Sessizliği, Kültür, Kültürel Değerler, Organizational Silence, Employee Silence, Culture, Cultural Values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kültürel değerler ile örgütsel sessizlik ve çalışanların sessizlik davranışları arasında bir etkileşim olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışma diğer çalışmalardan farklı olarak sessizliğin, hem bireysel hem de örgütsel boyutları ele alarak yapılandırılmıştır. Çalışmada ayrıca çalışanların örgütlerde neden ve hangi konularda sessiz kaldığı, sessiz kalma davranışlarının altında yatan eğilimlerin neler olduğu ve çalışan sessizlik davranışının cinsiyet, eğitim durumu ve kıdem gibi demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği de ele alınmıştır. Bu kapsamda geliştirilen hipotezler ve araştırma soruları, İzmir İli Kamu Kurumu çalışanlarından oluşan örneklemden toplanan verilerle test edilmiştir. Araştırma verileri, anket yöntemi ile toplanmıştır. Öncelikle, toplanan veriler aracılığıyla, ankette yer alan ifadelerin, değişkenleri ölçme gücünün açıklanabilmesi için, faktör analizi yapılmıştır. Daha sonra değişkenler arasındaki ilişkilerin test edilebilmesi için korelayon ve regresyon analizleri yapılmış ve demografik değişkenlere göre farklılaşma olup olmadığını belirlemek amacıyla Anova ve t testleri uygulanmıştır. Araştırmada çalışanların örgüt içinde neden sessiz kaldıklarını ölçmeye yönelik Örgütsel Sessizlik ölçeği kullanılmıştır. Ölçek araştırmacı (Çakıcı, 2007) tarafından Morrison ve Milliken (2000); Morrison, Milliken ve Hewlin (2003)'nin çalışmaları temel alınarak geliştirilmiştir. Çalışanların hangi konularda sessiz kaldıklarını belirlemek amacıyla Çakıcı (2007) tarafından geliştirilen diğer bir sessizlik ölçeği kullanılmıştır. Sessizlik davranışının altında yatan eğilimler Van Dyne, Ang ve Botero'nun (2003) geliştirdikleri Çalışan Sessizlik Davranışı ölçeği aracılığıyla ölçülmüştür. Son olarak Kültürel değerlerin tespitinde ise Dorfman ve Howell (1998)'in ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda, kültürel değerlerin örgütsel sessizlik ve çalışan sessizlik davranışı üzerinde etkilerinin olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan çalışanların en fazla yöneticinin tutum ve davranışları ile örgütsel yapıdan dolayı sessiz kaldıkları tespit edilmiştir. Çalışanlar ayrıca kurum içinde en fazla işi iyileştirmeye dönük öneriler sunmada çekindikleri ve en fazla pro-sosyal güdülerden kaynaklı sessiz kaldıkları ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları, elde edilen sonuçların araştırma yapılan örneklem açısından beklenen sonuçları desteklemektedir. Bununla birlikte örgütlerde çalışanların sessiz kalma davranışının ve bunun örgüt içinde yayılmasının yetiştirildikleri kültüre ait özelliklere bağlı olduğu bulunmuştur. Çalışmada, çalışan sessizlik davranışının yaş ve toplam iş tecrübesi açısından farklılık göstermediği, diğer demografik durumların ise farklılığa sebep olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ascertain whether cultural values have impact on organizational silence and employee silence behaviour. This study is structured by addressing both individualy and organizational dimensions unlike other studies. Also subjects like why employees are silent and what types of issues employees are likely to be silent about, which motives of employee silence and the variation of employee silence behaviour according to the demografic variables like gender, education and tenure are examined in the study. Hypothesis and research questions developed in this context tested with the data obtained from the workers of public institutions in İzmir. The required data was obtained by surveys. In order to measure the statement's exploratory power of variables, factor analysis was used firstly. Later, corelation and regression analysis had been applied to test the relationships between variables and factors exist or not. Anova and t-tests had been used to determine whether differentiation by demographic. In this research, Organizational Silence Scale was used in order to evaluate why employees remain silent in organization. Organizational silence scale was developed by the researcher (Çakıcı, 2007) grounding on Morrison ve Milliken (2000); Morrison, Milliken ve Hewlin (2003) studies. Another scale which was develop by Çakıcı was used for determining which areas the workers are silence about. Employee Silence Scale which was proposed by Van Dyne, Ang ve Botero (2003). Finally in the evaluation of culturel value, which developed by Dorfman ve Howell Scale (1998) was used. As the result of research, it has been found that cultural values have a direct effect on organizational silence and employee silence was found. It has also been found that attitudes and behaviours of the manager and the organized stricter are the two most important factors that lead to the silence of the employees. Also employees refrain from making suggestions to improve business and remain silent because of pro-social drivers. According to research findings, these results are expected for the research sample. This attitude of remaining silent and its spreading within the organization is based on cultural feature. In the study, it has been determined that employee silence behaviour doesn't vary according to age and total work experience but varies according to other demographic variables.