Esved b. Yezîd en-Nehaî ve hadis ilmindeki yeri
Aswad b. Yazid an-Nahai and his place in the hadith scholarship
  1. Tez No: 399404
  2. Yazar: ABDULKADİR SUPHANDAĞI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YENİBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Kufe, Esved, Sünnet, Kufe Ekolü, Ravi, Sahih, Hasen, Zayıf
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
“Esved b. Yezîd en-Nehaî ve Hadis İlmindeki Yeri”isimli bu çalışma, bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Esved b. Yezîd en-Nehaî'nin yaşadığı yer olan Kûfe ile yaşadığı zaman dilimindeki coğrafî, sosyal ve ilmî çevresi hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Esved b. Yezîd en-Nehaî'nin“Hayatı ve Kişiliği”ile ilgili bilgilere değinilmiş ayrıca nesebi, çocukluğu, yetişmesi ve vefâtı üzerinde durulmuştur. Kişiliği bölümünde ise ilmî kişiliğinin yanı sıra manevî kişiliği de incelenmeye çalışılarak hakkında ilk kaynaklarda ulaşılan bilgiler verilmiştir.“Hadis İlmindeki Yeri”adını taşıyan ikinci bölümde ise, hadis bilgisi, güvenirlilik durumu, hadis öğrenimi ve öğretimi, talebelerinin Esved'den rivayet ettikleri Hadis sayısı, talebeleri ve rivayet ettiği hadislerin konusu incelenmiştir. Öncelikle hadis bilgisi üzerinde durulup daha sonra güvenilirlik durumu başlığı altında hakkında yapılan tenkitler tespit edilip değerlendirilmeye çalışılmıştır. Hadis öğrenimi başlığı altında, hadis rivayetinde kullandığı eda sigaları hakkında ulaşılabilen haberlere yer verilmiş, daha sonra da özel ilişkisi olan ve kendinden en çok istifade ettiği hocaları incelenmiştir. Hadis öğretimi bölümünde Hadis rivayetindeki durumu ele alınarak incelenmiş, daha sonra da talebelerinden en meşhurları ele alınmıştır. Ardından rivâyet ettiği hadisler, Kütüb-i Tis'a çerçevesinde bazı değerlendirmelere tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study,“Aswad b. Yazid an-Nahai and His Place in the Hadith Scholarship.”This dissertation aims to explore the life and work of Aswad ibn Yazid an-Nahai, a highly respected first Islamic century scholar. A general outlook of the geographical, social, and scholarly milieu of the time with special emphasis on the city of Kûfe where Aswad lived is discussed in the introduction. Aswad b. Yazid an-Nahai's life and personality is introduced in the first chapter with information on his genealogy, childhood, academic training, and his death. Accounts on his personality discusses not only his scholarly credits but also his very devoted spiritual capacity with reference to the earliest sources on the person. The second chapter delves into his place in the hadith scholarship under seven titles: His hadith knowledge, reliability of his knowledge, his hadith learning, his hadith teaching, the number of hadith his students reported from him, his students, and the themes of the hadiths he reported. His hadith knowledge is followed by an analysis on his reliability and criticisms addressed to it. Under his hadith learning, information related to the reported modes he used in his hadith narration is provided with some account on some of his teachers. His hadith teaching is studied with some of his renowned students and an analysis of the hadiths he reported based on the nine fundamental hadith books (kutup al-tis'a). Keywords Hadith, Kufe, Aswad, Sunna, The ecole of kufe, Justice, Authentic, Goodness, Weak