The Christian mission and the African counter - discourse in the fiction of Achebe and Beti
Achebe ve Beti'nin romanlarında Hristiyan misyonu ve Afrika karşıt söylemi
- Tez No: 399405
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASSIL H. ANASTASSOV
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afrika kültürü, kendine mal etme, Hristiyanlık, sömürgecilik, karşıt söylem, imaj analizi, misyonerler, paradoks, postkolonyal teori, African culture, appropriation, Christianity, colonialism, counter-discourse, image analysis, missionaries, paradox, post-colonial theory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Fatih Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma Chinua Achebe ve Mongo Beti'nin seçilen romanlarında farklı misyoner gruplarının nasıl temsil edildiğini incelemiştir. Edward Said'in çığır açan eseri Şarkiyatçılık kitabındaki şarkiyatçılık teorisini kullanarak misyoner imajları ve temsilleri ve misyonerlerin sömürgecilerle ilişkileri ortaya konmuştur. İncelenen temsiller Achebe ve Beti'nin yansıttığı Hristiyan misyonerlerin bir paradoks içinde olduklarını göstermiştir. Bir taraftan misyonerler yerli Nijeryalı ve Kamerunlu insanları Hristiyanlaştırmaya ve 'uygarlaştırmaya' çalışıyorlardı. Achebe ve Beti'nin romanlarında, misyonerlerin, yerli çocukları eğitmek amacıyla okullar açan ve böylece bulundukları bölgelerde okuryazarlığın ve medeniyetin gelişmesine katkıda bulundukları görülmüştür. Öte yandan, sömürge güçlerine Afrika'nın iç kesimlerine doğru ilerlemelerinde öncülük eden destekçiler olarak sunulmuştur. Ayrıca, Hristiyan misyonerler aile üyeleri ve kabileler arasında anlaşmazlıklara ve bölünmelere yol açan fitneciler olarak karşımıza çıkmışlardır. İlk bölüm, edebi kariyerlerine ve üsluplarına, özellikle de benzer ve farklı yönlerine dikkat çekerek Achebe ve Beti hakkında bilgi vermektedir. İkinci bölümde, misyonerlerin Afrikaya gelişi ve Achebe ve Beti'nin eserleri üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Hristiyanlığın bu yazarlar tarafından kendilerine mal edilmesini ve hem kendilerinde hem de karakterlerinde melezlik konusunu ele alıyoruz. Homi K. Bhabha'nın Location of Culture adlı eserinde ortaya attığı teorisi melez karakterleri anlamada yardımcı olmaktadır. Hem Achebe hem de Beti'nin misyoner okullarına gitmiş olmaları ve misyoner eğitim sisteminden geçmiş olmaları melez kimlikleri olduğunu göstermekte ve ayrıca bu durum, onların misyonerlerin kendi halkları üzerindeki etkilerini ve sömürgeciler ile misyonerler arasındaki ilişkiyi yansıtmalarını sağlamıştır. Achebe ve Beti hem Hristiyanlığı kabul etmiş hem de daha Hristiyan olmamış karakterleri yan yana koymakta ve bu da Afrikalıların bir kısmının yeni dini ve Avrupa kültürel değerlerini benimsediğini ve bir kısmının da benimsemediğini göstermektedir. Üçüncü bölüm, bu tez çalışmasının teorik altyapısını sunmakta ve sömürgecilik sonrası kuramcıların görüşlerinin, özellikle de E. Said'in Doğulular, Şarkiyatçılık ve Batılı Şarkiyatçılar hakkındaki varsayımları ve gözlemlerinin ondokuzuncu yüzyıl sonları, yirminci yüzyıl başlarında Batılılar ve Afrikalılar arasındaki karşılıklı etkileşimler açısından ne anlama geldiği üzerinde durmaktadır. Dördüncü bölüm sömürgeci-misyoner illişkilerini analiz ederek başlamakta ve Achebe'nin Ayrı Düşen Şeyler ve Tanrı'nın Oku ve Beti'nin Zavallı İsa ile Kral Lazarus adlı eserlerindeki Hristiyan misyoner imajlarını ve temsillerini incelemektedir. Sonuç bölümünde, seçilen eserlerdeki misyoner imajları karşılaştırmalı olarak ele alınmakta ve daha sonra bu yazarların, sömürgecilik karşıtı mücadelelerinin bir parçası olarak ortaya koydukları karşıt-söylem değerlendirilmektedir. Şurası önemlidir ki, bu iki yazar, Afrika hakkında mevcut Avrupa, sömürgeci ve misyoner söylemlerine karşı yazan ilk Afrikalı yazarlardandır. Ülkelerindeki misyonerleri ve faaliyetlerini ve sömürgecileri ele alış şekilleri göstermektedir ki bu yazarlar aslında sömürgeci ve misyoner söylemlerine karşı karşıt-bir söylem oluşturmaya çalışmışlardır. Batılı söylemin etkisini azaltacak söylem arayışında yazdıkları eserlerle öne çıkmışlardır, bu da, onların çalışmasını Spivak'ın ikinci sınıf insanlar hakkındaki teorisinden farklı kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined how different missionary groups were represented in the selected fictions of Chinua Achebe and Mongo Beti. Using Edward Said's theory of orientalism in his groundbreaking work, Orientalism, the images and representations of the missionaries and their relations with colonial administrators were identified. The representations examined illustrated that Christian missionaries, as described by Achebe and Beti, present a paradox. On the one hand, the missionaries were endeavoring to convert and 'civilize' the local Nigerian and Cameroonian people. They appeared in Achebe's and Beti's fiction as people who built mission schools to educate the local children, and thus contribute to the development of literacy and civilization in the region they were found. On the other hand, they were presented as the supporters of colonial powers, paving the way for them to progress deep into Africa. Additionally, the Christian missionaries appeared as mischief-maker causing disagreements and breakup among the family members and tribes. The first chapter describes Achebe and Beti with respect to their literary career and style, with particular attention to their similarities and differences. In the next chapter, the arrival of missionaries into Africa and their influences on the writings of Achebe and Beti are examined. We discuss the appropriation of Christianity by these writers and the issue of hybridity in both of them and the creation of African characters. Homi K. Bahabha's theory as introduced in his Location of Culture proves to be helpful to understand hybrid identities. The fact that both Achebe and Beti went to missionary schools and were involved in the education system of missionaries and Europeans demonstrates that they had hybrid identities, and this proximity enabled them to reflect the influences of missionaries on their people and the relationship between the colonists and the missionaries. Achebe and Beti include both Christianized and non-Christianized characters side by side in their works, which illustrates the fact that while some African people embraced the new religion and European cultural values, some others did not. The third chapter lays the theoretical background of this thesis project and focuses on how the views of postcolonial theorists, particularly E. Said's assumptions and observations about the Orientals, Orientalism and the Western Orientalists, relate to the mutual interactions of the Westerners and Africans in the late nineteenth and early twentieth centuries. Chapter Four, begins by analyzing the colonialist-missionary relationships, and scrutinizes images and representations of Christian missionaries in Achebe's Things Fall Apart and Arrow of God and Beti's The Poor Christ of Bomba and King Lazarus. In conclusion, a comparative analysis of the missionary images in the selected fictions is made, and then the counter-discourse, as part of the anti-colonial struggle these authors put forward, is discussed. It is important to note that these two authors are among the first African writers who wrote against the established European, colonial and missionary discourses on Africa. The way they represented the missionaries and their activities in their countries and the colonial administrators point that they actually strived to form a counter-discourse against the colonial and missionary discourses. They went further in the search for discourse that tried to couteract the Western one with the texts they produced, which makes them different from the theory of Spivak about the subaltern.