Kubrick sinemasında kadın - erkek temsillerine psikanalitik bir bakış
Psychoanalytic view on female and male reprasentations in Kubrick's movies
- Tez No: 399571
- Danışmanlar: PROF. DR. H.SİMTEN COŞAR, YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLA KARABAĞ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Bakış, Gerçek, artı-keyif, objet petit-a, arzu, Gaze, The Real, plus-de-jouir, objet petit-a, jouissance
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Görsel sanatlardaki kadın ve erkek temsilleri üzerine geniş bir akademik literatür bulunmaktadır. Geleneksel filmlerde kadın temsillerinin ataerkil ideolojiyle uyumlu olduğu ortaya konmuş, bu filmlerde kadınların genel olarak cinsel nesne olarak ön planda olduğu iddia edilmiş ve ev içi alana bağımlı olarak temsil edildiği söylenmiştir. Bunun yanında, feminist çalışmalara göre oldukça yeni bir alan olan erkeklik çalışmalarında hegemonik erkekliğin tek bir erkeklik biçimi dayattığı argümanının temel teşkil ettiği söylenebilir. Çalışma, Stanley Kubrick sinemasında kadın-erkek temsillerinin metin içerisindeki konumlarına ve temsil yollarına odaklanmaktadır.. Psikanalizden etkilenen feminist film kuramına göre, klasik anlatı sinemasının görsel uylaşımları kadınların sesinin yok edilmesini içermektedir. Buna göre 'Psikanalitik film kuramı, özellikle ilk evresinde, metin çalışmalarından önce seyirci çalışmalarına ağırlık vermiştir. Bu da feminist film çalışmalarını etkilemiş ve sinemada seyretme sürecinde bakışın erkeğe ait olduğu iddia edilmiştir. Bu araştırma için Stanley Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı filmler seçilmiştir. Slavoj Žižek'in film kuramına sağladığı psikanalitik bakış açısı sayesinde temsillerin toplumun bilinçdışını yansıtttığı sorgulanmaktadır. Çalışmanın asıl sorusu, kadınlık ve erkeklik temsillerinin metinde nasıl kurgulandığıdır. Kadınların birer cinsel nesne olarak temsil edilmesi, bunun yanında erkeklerin güçlü imgelerle yansıtılması ataerkil ideolojinin sinemadaki işleyişinin sonucu olarak okunabilir.
Özet (Çeviri)
It has been provided that there is a comprehensive academic literature upon female and male representation in visual arts. It has been presented that the female representation is compatible with patriarchal ideology, provided that the females are commonly as a sex object at the forefront in these movies and dependently represented to domestic area. Besides, by comparison with feminist researches, studies on masculinity are quite new and it's main argument is that hegemonic masculinity imposes a standard masculinity model. This work focuses on male-female positions and representations in Stanley Kubrick's movies. According to feminist film theory that influenced with psychoanalysis, visual consensus in main stream cinema annihilate women's voice and psychoanalytic film theory by using this argument as base, concentrates on audience research. These researhes influences feminist film studies and it hes been alleged that gaze belongs to male audiences. For this study, Stanley Kubrick's filmography is chosen. By virtue of Slavoj Žižek's psychoanalytic view on film theory, it has been questioned that representations in cinema texts reflects community's subconsciousness. The main quesiton in work is that how fictionalised male and female representations. Female's representations qua sexual object and male's represatations qua sturdy images could be read as paternalistic ideology in main stream cinema.