Sanat tarihi yazımı ve eleştirisi: Sezer Tansuğ
Art history writing and criticism: Sezer Tansuğ
- Tez No: 399625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. PELİN ŞAHİN TEKİNALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sezer Tansuğ, Sanat Tarihi, Sanat Tarihi Yazımı, Sanat Eleştirisi, Sanat Eleştirmeni, Sanat Tarihçi, Çağdaş Sanat, Sezer Tansuğ, Art History, Art History Writing, Art Criticism, Art Critic, Art Historian, Contemporary Art
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Sezer Tansuğ, 1949'da İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde eğitimine başlamış, 1953-56 yılları arasında Mazhar Şevket İpşiroğlu'nun asistanı olmuştur. Asistanlığı süresince hazırladığı“Surname-i Muradiye Minyatürleri”adlı doktora tezini tamamlamak üzereyken çeşitli sebeplerden ötürü 1956 yılında görevinden istifa etmiştir. Sezer Tansuğ, sanat tarihi üzerine görüşlerini değişik dergi ve gazetelerde yayınlamış, eleştiri ve görüşlerini dile getirdiği yazılarını kitaplaştırmıştır. Yazılarına bakıldığında Tansuğ'un kendisini tek bir alanda sınırlamadığı, sanat tarihinin pek çok alanıyla ilgili yazdığı anlaşılmaktadır. Öte yandan, Tansuğ'un yazıları incelendiğinde Türkiye'de sanat tarihinin gelişim çizgisini anlamak mümkündür. Tansuğ, yazılarında üslup olarak oldukça öznel bir yaklaşım benimsemiş; akademik olmamakla birlikte uzun, anlaşılmaz ve oldukça sert bir dil kullanmıştır. Tansuğ 1950, 1960 ve 1970'li yıllardaki yazılarında çoğunlukla sanatta ulusallık, batılı soyutlamacılık, yerellik, halk motiflerinin kullanımı gibi meseleleri ele almıştır. Öte yandan, Akademi hocaları tarafından yazılan tarihe karşı bir tutum içinde olmuştur. Tansuğ, hayatı boyunca sanat tarihi eğitiminde geçerli olan Wölfflin yöntemi ve kategorilerini eleştirmiştir. Sorunlara eleştirici, yorumcu ve sentezci bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğini savunmuştur. Bu çalışmada Sezer Tansuğ'un 1955-1998 yılları arasındaki yazılarına konu olan sorunsallar ve kişiler belirlenerek, sanat tarihi yazımı, yöntemi ve eleştirisindeki yeri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Having started department of Art History at Istanbul University in 1949, Sezer Tansuğ served as a research assistant of Mazhar Şevket İpşiroğlu betwen the the years 1953 and 1956. While he was about to complete his doctoral thesis, which was called“Surname-i Muradiye Minyatürleri”during his assistantship, he resigned from his post due to various reasons in 1956. Sezer Tansuğ published his views on art history at different magazines and newspapers and collected his writings in which he expressed his criticism and opinions into boks. When looked at his writings, it is understood that he didn't limit himself to one field; instead, he wrote about many fields of art history. On the other hand, when the writings of Tansuğ are studied, it is possible to understand the development trend of art history in Turkey. Tansuğ adopted a subjective approach as a literary style in his writings and used a language which is non-academic, incomprehensible and rather strong. He mostly dealt with issues such as nationality in art, western abstractionism, localness, and the use of national motifs in his writings in 1950's, 1960's and 1970's. On the other hand, he took stance against history which had been written by academy teachers. Throughout his lifetime, he criticized the Wolfflin method and categories which were valid in education of art history. He argued that the issues should be dealt with critical, interpretational and synthesizing perspective. In this study, the research questions and persons mentioned in his writings between 1955 and 1998 have been identified, and art history writing, his method as well as his place in art history criticism have been determined.