Gümüşhane ili Şiran ve Köse ilçeleri ağızları: Giriş - inceleme - metin - sözlük
The di̇alects of Gümüşhane provi̇nce Şi̇ran and Köse di̇stri̇cts: Introduction - research - text - lexicon
  1. Tez No: 399649
  2. Yazar: EREN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ağızlar, Anadolu Ağızları, Gümüşhane İli Şiran ve Köse İlçeleri Ağızları, Gümüşhane, Dialects, Anatolian Dialects, Gümüşhane ili Şiran and Köse District Dialects, Gümüşhane
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Bu çalışmanın konusu, Gümüşhane İli Şiran ve Köse ilçelerindeki ağız gruplarının tespit edilmesi ve bu ağızların ses bilgisi özellikleri bakımından eş zamanlı ve karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu çalışma Giriş, İnceleme, Metinler ve Sözlük olmak üzere dört bölümden meydana gelmektedir. Giriş bölümünde çalışmamızda esas aldığımız malzemenin elde edilmesi ve deşifre edilmesinde kullanılan yöntemler üzerinde ve Şiran ile Köse ilçelerinin tarihi, genel coğrafyası, iklimi, bitki örtüsü ve nüfusu ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. İnceleme bölümünde Gümüşhane'nin Şiran ve Köse ilçelerinden ve köylerden derlenen metinlerin incelenmesiyle ortaya konulmuş olan Şiran ve Köse ağızlarının ses bilgisi özellikleri bulunmaktadır. Burada Gümüşhane İli Şiran ve Köse ilçeleri ağızları ses ve şekil bilgisine yer verilmiştir. Metinler bölümünde Gümüşhane İli Şiran ve Köse ilçeleri sınırları içerisindeki yerleşim birimlerinden derlenen ve bu çalışmaya kaynaklık eden metinler bulunmaktır. Sözlük kısmında derlenen metinlerde geçen, sözlük maddesi oluşturabilecek nitelikte olan kelimelere yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise tespit ettiğimiz dil özellikleri maddeler halinde sıralanmıştır. Kaynakça bölümünde çalışma sırasında faydalanılan kaynakların künyeleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is identifying the dialect groups in Gümüşhane province Şiran and Köse districts and researching of this groups in terms of phonetics simultaneously and relatively. This study consists ofintroduction, research, texts and dictionary parts. In introduction part, the methods using for getting and divulging the material we based on in our study and the information about the history of Şiran and Köse district, general geography, climate, vegetation cover and population. In research part, there are the phonetics qualities of Şiran and Köse dialects by analyzing the texts compiled from Şiran and Köse districts in Gümüşhane. The information about the phonetics and form of Gümüşhane province Şiran and Köse districts are included in this part. The texts which are compiled from the locations within Gümüşhane province Şiran and köse districts bounds and is source for this study exist in text part. The words which are used in compiled texts and can be in a quality of comprising a word item are placed in dictionary part. In conclusion part the language properties we have identfied from the text analyzed are ranged in items. The identification tags of the sources used in the course of study exist in bibliography part.