28 Şubat sürecinin ekonomik yansımaları
Economic implications of February 28 process
  1. Tez No: 399659
  2. Yazar: SERVET KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERŞAN SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Darbe, Ekonomik Kriz, Yabancı Yatırım, Ekonomik Yansıma
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sadece bizim coğrafyamıza özgü bir olay olmayan askeri müdahale, dünyanın farklı ülkelerini ve milletlerini ilgilendiren ve tarihin akıĢındaki doğallığı zaman zaman aksatarak insanlığın aydınlığa çıkmasını geciktirme süreci olarak tanımlanabilir. Askeri müdahale GeliĢmiĢ ülkelere göre az geliĢmiĢ ve geliĢmekte olan ülkelerde görülme düzeyi daha yüksektir. 28 ġubat Sürecinin Türkiye ekonomisine yansımıĢ en önemli etkileri finansal kesime olmuĢtur. Diğer taraftan siyasi istikrarsızlığın meydana getirdiği belirsizlik ve etkin yönetim anlayıĢının mevcut olmaması kamu dengesizliğini arttırmıĢtır. Faizlerin artması bir taraftan büyümeyi istikrarsızlaĢtırırken diğer taraftan kaynakların yatırımlara kanalize olmalarına engel olmuĢ ve rant ekonomisinin geliĢmesine neden olmuĢtur. 28 ġubat süreci sermayenin ayrıĢtırılmaya tabi tutulduğu bir süreç olmuĢtur. Bu dönemin ekonomik etkilerini araĢtıran çalıĢmalardan elde edilen sonuçlar farklılık göstermiĢ olsa da ilgili dönemin ekonomik etkilerinin 250 milyar doların üzerinde olduğu görülmektedir. Bu çalıĢmada tarihsel bir yaklaĢımla askeri müdahalelerin nedenleri, dünyadaki askeri müdahaleler, Osmanlıdaki askeri müdahaleler ve Türkiye‟deki askeri müdahalelerin geçmiĢi ele alınmıĢtır. Özelde ise 28 ġubat sürecinde meydana gelen olaylar incelenmiĢtir. 1990‟lı yıllarda geliĢmekte olan ülkeler ile Türkiye‟nin ekonomik durumları ele alınmıĢtır. 1990‟lı yılların ilk yarısı için 1991-1997 yılları arasında meydana gelen Meksika krizi, 1995 Arjantin krizi ve 1994 Türkiye krizi incelenmiĢtir. 28 ġubat sonrasında 1997-2003 yılları arasında meydana gelen Asya krizi, 1998 Brezilya krizi, 1998 Rusya krizi, 2001 Arjantin krizi ile Kasım 2000 ve ġubat 2001 krizlerinin de üzerinde durulmuĢtur. Bu bağlamda GSMH, TÜFE ve DĠBS faiz oranlarının 1988-2004 yılları arasındaki üçer aylık verileri kullanılarak Durağanlık ve EĢbütünleĢme analizleri yapılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Military intervention, not only a specific event to this geography but also concerning different countries and nations of the world, can be defined as a process of delaying the humanity's enlightenment by disrupting occasionally the natural flow of the history. It is seen at a higher rate underdeveloped and developing countries compared to developed countries. The most important effect of February 28 reflected in Turkey's economy is over the financial sector. On the other hand, the uncertainty formed by political instability and the absence of effective management increased the public imbalance. The increase in interest rates in one hand destabilizes the growth, and in another hand hampers the resources to be channeled into the investments and so it led to the development of rant economy. February 28 process is a process of capital dissociating. Even though the results obtained from studies on the economic impact of this period have varied, it is estimated that is over 250 billion dollars. With an historical approach in this study, it is discussed that the causes of military intervention, the military interventions around the world, the military intervention in the Ottoman Empire and the history of military intervention in Turkey. As for the private, the events occurring at February 28 process were investigated. Developing countries in the period of 1990s and Turkey's economic situation was handled and Mexico crisis that occurred between 1991-1997 for the first half of 1990, Argentine crisis of 1995, Turkey crisis of 1994 was examined in the study. And it is led stress upon the crises after 28 February as Asian crisis occurred between 1997-2003, Brazilian crisis of 1998, Russian crisis of 1998, Argentina crisis of 2001, Turkish crises of November 2000 and February 2001. In this context, the Stasis and Co integration analysis were made on GDP, CPI and interest rates of GDDS by using their quarterly data between 1988-2004 years. Keywords 1. Military Coup 2. Economic Crisis 3. Foreign Investment 4. Economic Repercussion