İzmir basınındaki yansımalarıyla Serbest Cumhuriyet Fırkası
Free Republican Party of reflection in Izmir press
  1. Tez No: 399658
  2. Yazar: ENGİN ÇAKIRBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH TUĞLUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Cumhuriyet Fırkası, Fethi Okyar, İzmir gazeteleri, İzmir mitingi, TBMM, The Free Republican Party, Fethi Okyar, Izmir newspapers, Izmir rally, TBMM
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Serbest Cumhuriyet Fırkası Tek Parti döneminde kurulan ikinci muhalefet partisidir. Partinin kurucusu ise Ali Fethi Okyar olmuştur. Bu çalışmada, 12 Ağustos 1930 tarihinde kurulan, 17 Kasım 1930 tarihinde kapatılan Serbest Cumhuriyet Fırkası'nın İzmir'deki faaliyetleri ve bu sırada oluşan tartışmalar incelenmiştir. Bu çalışmamızda en önemli materyalimiz İzmir'deki gazeteler olmuştur. Yeni partinin hayatında özellikle İzmir mitingi önemlidir. Kalabalık İzmir mitingi partinin kısa sürede etkili olduğunu göstermektedir. Daha sonra ise parti ciddi eleştirilere uğramıştır. 1930 senesinde yapılan Belediye seçimlerinde Fethi Okyar'ın partisi 22 yerde belediye seçimini kazanmıştı. İlerleyen günlerde iki partinin liderleri arasında TBMM'deki tartışmalar daha da artmıştı. Fethi Okyar ise Partisini kapatma kararı almış, böylelikle 1946'ya kadar sürecek olan Tek Parti dönemi başlamıştı.
Özet (Çeviri)
The Free Republican Party is the second party in the single party era. The founder of the party Ali Fethi was Okyar. In this article the activities of the Free Republican Party in İzmir which was founded on 12 th August 1930 and closed on 17 November 1930 and the condition of the Republican People's Party has been discussed out. In this study, our most important material has been the newspaper of Izmir. In the life of the new party rally in Izmir it is especially important. The crowd Izmir rally shows that to be effective in a short time the party. Then the party has suffered severe criticism. Conquest of the municipal elections held in 1930, 22 in Okyar's party won themunicipal election. In the following days it had increased more debates between the leaders of the two parties in Turkısh Grand Natıonal Assembly. The conquest Okyar has decided to shut down the party, so that will continue until 1946 single-party era had begun.