T.K.İ.E.L.İ. Eynez Yeraltı İşlemesinde üretim planlaması ve mekanizasyon
  1. Tez No: 39985
  2. Yazar: ÖNDER UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli kazı makinası, Kısaayak üretim yöntemi, Uzunayak üretim yöntemi, Continuous Miner, Shortwall Mining, Longwall Mining
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi T.K.İ. E.L.İ. EYNEZ YERALTI İŞLETMESİNDE ÜRETİM PLANLAMASI VE MEKANİZAS YON Önder UYSAL Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ Bu çalışma kapsamında, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi'nde (ELİ) üretim ve randımanı artırmak için hazırlanan bir mekanize uzunayak projesinin tanıtımı ve bu yönteme alternatif olarak kömür kazısında birincil olarak sürekli kazı makinası kullanılan bir kısaayak (Shortwall) üretim projesinin planlanması gerçekleştirilmiştir. Planlama aşamasını takiben 7.5 m. kalınlığında bir pano baz alınarak her iki yöntemin üretim maliyetleri hesaplanmıştır. Maliyet analizlerine ek olarak her iki yöntem“Çok Boyutlu Amaçlar Düzeni”ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede alternatif üretim yöntemlerinin amaç verim değerleri sentezi oransal skalalama metodu kullanılarak yapılmıştır. Son olarak her iki üretim yönteminin avantaj ve dezavantajları yukarıda belirtilen kriterler yardımı ile ortaya konmuştur. Analizlerden elde edilen sonuçlar ışığında, kısaayak üretim yönteminin daha rasyonel sonuçlar verdiği tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE PRODUCTION PLANNING AND MECHANIZATION IN T.K.İ. E.L.İ. EYNEZ UNDERGROUND COAL MINE Önder UYSAL Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet DEMİRCİ This study deals with the presentation of mechanized longwall project prepared to increase productivity and output of Aegean Lignites Colliery (ELİ) of Turkish Coal Enterprises (TKİ) and with the planning of an alternative new mining method called“Shortwall Mining”where continuous miners are employed as primary coal winning machines. Following the planning phase, production costs have been calculated for both mining methods on the base of a panel having a height of 7,5 m. In addition to costs analyses, both methods have been evaluated using“multi-dimensional objective system”. In this evaluation the value synthesis has been carried out according to scoring models. Lastly, the advantages and disadvantages of both production methods have been stated by analyzing them with the above criteria. In the light of outputs gathered from analyses, it has been determined that shortwall mining method is producing more rational outputs.