Arıtma tesislerinde kullanılan mekanik ve teknik donatının verim-maliyet ilişkisinin incelenmesi
A Study of the relations between productivity and cost of mechanical and technical equipments of water treatment plants
- Tez No: 39999
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Arıtma Tesisi, Arıtma Tesisi Ekipmanı, Verim- Maliyet ilişkisi, Treatment Plants, Treatment Plant Equipment, Productivity- Cost Relation
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Antma Tesislerinde Kullanılan Mekanik ve Teknik Donatmm Verim - Maliyet ilişkisinin İncelenmesi Ş. Abdullah YİNANÇ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilin Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mustafa DE?İRMENCİ Bu çalışmada, arıtma tesisleri ele alınıp, bunlara ait genel bilgiler sunulmuş, daha sonra arıtma tesisleri fiziksel, biyolojik ve çamur arıtma sistemleri için teker teker incelenmiştir. Çalışmada öncelikle endüstri gurupları ve bu endüstrilere ait arıtma seçenekleri ele alınmıştır. Ülkemizde halen işletimde olan evsel ve endüstriyel atıksu anrıtma tesisleri su karakterleri itibariyle guruplanıp, tesis ismi, kuruluş yılı, arıtma seçeneği ve 1995 yılma eşkale edilen maliyetleri tablo haline getirilmiştir. Atıksuyun her endüstri için m3 atıksu basma tesis maliyeti Alman Markı (DM) olarak hesaplanmıştır. Daha önce evsel nitelikli atık sular için yapılan çalışmaların sonuçlarıda değerlendirilmeye alınarak, evsel ve endüstriyel atıksu maliyetleri kıyaslanmıştır. Ayrıca sistemde verime etki eden önemli faktör olan mekanik ve teknik donatı, firmaların üretim katalogları ve yaptıkları tesislerde gözönünde tutularak ele alınmış, uygulamada sorun oluşturan kısımlar ve parçalar her sistem gurubunun sonunda tablolar halinde sunulmuştur. Yüzeysel havalandırıcılar, blowerler, pompalar, presler, sıymcı ve karıştırıcılar başta olmak üzere önemli mekanik aksam ele alınıp değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda bulunan bulgular, sonuç ve öneriler kısmında verilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Master of Science A study on the Relations Between Productivity and Costs of Mechanical and Technical Equipments of water Treatment Plants. Ş. Abdullah YİNANÇ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Mustafa DE?İRMENCİ In this study, first general information on water-tretment plants are given. Sec ondly, physical, biological and sludge treatment systems are searched for one by one. First, industry groups and related treatment alternatives are studied. Present esidential and industrial wastewater treatment plants are classified and tabulated according to water characteristics, plant type, construction year, treatment alternatives and costs in 1995. Construction cost of wastewater per m3 for each industry is calculated in Deutsche Mark. The results of past studies on the residential wastewater are evalu ated and their costs are compared with the industrial wastewater costs. Furthermore, mechanical and technical rigging effecting the productivity of the system are investigated the light of the production catologs and constructed systems of the firms and parts which are in failure during the working period are given in tables at the end of each group. Mechanical parts such as floating ventilators, blowers, pumps, compressors, scrapers and mixers are taken into consideration evaluated. The results of the study are given in conclusion and advice section.