A Study on the assesment of pollution load of İskenderun bay and the determination of hot spots
- Tez No: 4005
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BALKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: İskenderun Körfezi, kirlilik kaynağı, kirlilik yükü, kirleticilerin taşınım yolları ve miktarları. - v
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET İSKENDERUN KÖRFEZİ İÇİN KİRLİLİK YÜKÜ TAHMİNİ VE KİRLİLİK KAYNAKLARININ BELİRLENMESİ ÇALIŞMASI YÜCEL, Bilgi Yüksek Lisans Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Prof Dr. Turgut BALKAŞ Temmuz 1988, 121 sayfa Bu çalışmada İskenderun Körfezini etkileyen önemli kirletici kay naklar ve bu kaynaklardan İskenderun Körfezine ulaşan kirletcilerin mik tarları ve taşınım yolları incelenmiştir. İskenderun Körfezinin şu andaki kirlilik durumu ve körfezin yararlı kullanımları açısından kalitesini etkileyebilecek kirlilik kaynakları araş tırılarak kıyıda yer alan önemli kirletici kaynakların ve körfeze ulaşan nehirlerin taşıdığı kirlilik yükü tahmini yapılmış ve en önemli kirlilik parametrelerinin besleyiciler ve fenol bileşikleri olduğu saptanmıştır. Bu parametreleri ihtiva eden kirletici kaynakların, körfeze ulaşan nehirler dışında, İskenderun Demir-Çelik Fabrikası, Toros Gübre Fabrika sı ve Gübre Fabrikaları T.A.Ş.'nin atıksuları olduğu saptanmış; fabrika ların atıksu kaynakları ve deşarj sistemleri incelendikten sonra, bun lardan kaynaklanan kirlilik yükünün azaltılabilmesi için uygun arıtım alternatifleri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE ASSESSMENT OF POLLUTION LOAD OF İSKENDERUN BAY AND THE DETERMINATION OF HOT SPOTS YÜCEL, Bilgi M.S. in Env. Eng. Supervisor : Prof. Dr. Turgut BALKAŞ July 1988, 121 pages In this study the pathways and amount of pollutants entering İskenderun Bay from major pollution sources are investigated. The present pollution state of İskenderun Bay and the main sources of pollution effecting the water quality and beneficial uses of the Bay are reviewed. The review is followed by an estimate of the pollution load arising from the main pollution sources in the coastal area and amounts of pollutants carried by rivers. As a result, nutrients and phenolic compounds are determined as the most significant pollution parameters affecting the water quality of iskenderun Bay. Besides the Ceyhan and Seyhan Rivers entering iskenderun Bay, iskenderun Iron and Steel Works, Toros Gübre Fabrikası and Gübre Fabri kaları T.A.Ş. are determined as the most significant pollution sources in the coastal area because, their wastewaters include the parameters mentioned above. Therefore, a case study is included in which the origin of the wastewaters and discharge patterns of these industries are investigated. Appropriate treatment alternatives are also proposed - ill -in order to reduce the pollutant load arising from these industries. Key Words :. iskenderun Bay, pollution source, pollution load, pathways and fluxes of pollutants. - iv -