KKTC'deki futbol taraftarlarını şiddete yönelten unsurların sosyo-ekonomik açıdan incelenmesi (Küçük Kaymaklı örneği)
Football supporters in violence that directs the socio-economic analysis of the elements (Example of Küçük Kaymakli)
  1. Tez No: 401114
  2. Yazar: AYSUB BİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Football, fans, aggression, violence, socio-economic structure
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada; K.K.T.C'deki futbol taraftarlarının Sosyo-Ekonomik analizlerini içeren, 75 adet anket uygulanmıştır. Uygulanan anketlerin 15 adeti eksik bilgi (birden fazla işaretlenen şık ve cevaplanmayan sorular) içerdiği için değerlendirmeye alınmamış ve geriye kalan 60 adet anket değerlendirmeye alınmıştır.Bu 60 anket sonuçları, SPSS paket (17.0) programına girilmiş, çıkan sonuçlar frekans dağılımları ve yüzde ilişkileri yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada seçilen örnek grubun yaşı, cinsiyetleri, eğitim ve meslek durumları, aylık gelir durumları, medeni halleri, müsabakalara ne sıklıkla gittikleri, müsabaka izlemeye niçin gittikleri, taraftarlar arasındaki şiddet olaylarının en önemli nedenleri anket yolu ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2011-2012 sezonunda 14 kulüplü Süper Ligi kategorisinde Göçmenköy stadyumunda oynanan Göçmenköy– Küçük Kaymaklı müsabakasında Küçük Kaymaklı taraftarı oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan taraftarların büyük çoğunluğunun (%85) erkek olduğunu, yaş aralığı olarak büyük çoğunluğunun (%60) 21-25 yaş aralığında olduğunu, büyük çoğunluğunun (%81.7) üniversite öğrencisi olduğunu, büyük bir kısmının (%70) asgari ücret ve üzeri gelire sahip olduğunu, büyük çoğunluğunun (63.3) televizyon karşısında spor programlarını tercih ettiklerini ve önemli bir kısmının (51.7) beklentilerinin karşılanmaması üzerinde şiddete başvurduğunu söylenebilir. Araştırma sonucunda, % 28.3'ü ekonomik yetersizlikler yüzünden, % 20'si yetersiz eğitim yüzünden, % 51.7'si yöneticilerin tavır ve davranışları yüzünden % 61.7'si kitle iletişim araçlarından dolayı şiddete başvurdukları tespit edilmiştir. Anahtar kelime: Futbol, taraftar, saldırganlık, şiddet, sosyo-ekonomik yapı
Özet (Çeviri)
Football around the world and our country is one of the most watched sports. In contrast to the fore from time to time lo beauty, more often, aggression and violent incidents appeared. Football as a sport that connects millions of people who self-love spirit of sport should not violence. In recent years, socio-economic problems of the spectators from stadiums, sporting environment, the basic logic and rules of the sport has become an environment is deemed disregarded. It states on the various response packages prepared in order to prevent people from damaging each other. This study; including football audience's socio-economic analysis of the TRNC, applied to 60 volunteer football audience, The results entered of the SPSS package (17.0) the program, results studied the frequency distribution and interpretation of the relationship. This research was selected for the sample group of this age, gender, education and occupational status, monthly income status, civil status, how often they go in competitions, why do they go to watch the competition, the most important causes of violence between fans with the survey tried to determine the path. In addition mentioned to historical development and current state of the sport of soccer. Economic structure was investigated severity of the impact of the whether. The study's group; Clubbed played 14 Super League season of 2011-2012 in the category Göçmenköy- Küçük Kaymaklı match Göçmenköy stadium is in favor of Küçük Kaymaklı. The vast majority of the fans surveyed (85%) are men, age range as the vast majority (60%) are within the range 21 to 25 years, the vast majority (81.7%) college students, the vast majority (70%) with income above the minimum wage and more that, the vast majority (83.3) if the hasn't child, They prefer the vast majority (63.3) in the face of television sports programs, a significant portion (51.7) say that expectations are not met on the resort to violence. As a result of research findings; In order to support teams went of the competition to the audience and the most important cause of outbreaks of violence have been found to be inadequate training.