KKTC Sosyal Hizmetler Dairesi'nde etik değerlerin kurum kültürünün oluşumuna etkisi
  1. Tez No: 402289
  2. Yazar: ERCAN YURTERİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GİZEM ÖKSÜZOĞLU GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: K K T C. Sosyal Hizmetler, Kültür. Kurum Kültürü. etik değerler, K.K.T.C, Social Service, Culture, Corporate Culture, Ethical Values
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Karpaz Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kurum kültürünün oluşumu iki şekilde gerçekleşir,İlk olarak kurum kültürü kurum İçerisinde ya kendiliğinden oluşur ya da başka bir şekilde sonradan belirli hır süre içerisinde oluşturulabilir. Genel olarak sonradan oluşturulan kurum kültürüne yön veren, neyin doğru veya yanlış olduğunu anlatan ve yol gösteren etik ilkeler hu süreçte önemlidir. Hu çalışmada yukarıda bahsedilen temel değerlerden kurum kültürü ve elik değerler kapsamlı bir şekilde ele alınarak açıklanmaya ve etik değerlerin kurum kültürünün oluşumu üzerine etkileri ortaya konulmuştur. Kurum kültürü; kurumda ay nı paydada birleşen değerler ve İnançlardan oluşan ruh bütünlüğüdür. Aynı zamanda bıı »ırtak payda kurumun amacını. nasıl iş yapılacağını, kurumdaki baskın değerleri, davranış biçimlerini, alışkanlıkları bünyesinde birleştirerek çalışanların tümü tarafından benimsenmesini ve bunların çizdiği istikamette yol alınacağını bildirir. Çalışma üç ana bölümden oluştnaktadır.Çalışmantn birinci bölümünde: kurum kültürü kavramı tanımlanmış, kurum kültürünün unsurları ve boyutları ile kurtım kültürünün çalışanlar üzerine etkisi açıklanmıştır. İkinci bölümde ise etik değerler ve etiğin kurumsallaşması ile kurumsal etiğin özellikleri açıklanmıştır.Çalışmanın son kısmında elik değerler ve kurumsal kültür arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla K.K.T.C. (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi nde etik değerlerin kurum kültürünün oluşumuna yönelik etkisinin araştırıldığı 17 Sosyal Hizmet Uzmanı çalışanıyla yapılmış yarı yapılandırılmış mülakat sonuçlarına dayanarak etik değerlerin kurum kültürünün oluşumuna etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Formation of organisational culture occurs two ways; either on its own or is crcated la ter on within a certain time. İt is in the latter cases, uhere ethical principles play an important role in giving direction organisational culture. This research investigates the eoncepts ol organisational culture and ethical values through exploring the impact of ethical principles on formation of organisational culture. İn ılus research, organisational culture is accepted to reflect the unity of shared beliefs and values that provides direetion and understanding of the purpose of the organisation; how it operates; its highly aceepted values and behaviours, This research has three nıaııı seetions: first section provides an understandıng of the organisational culture concepts elements and dimensions of organisational culture and the impact of organisational culture on employees, Second section discusses thoroughly the concepts of ethical values, ethics in organisational context and characteristics of organisational ethics. The lası section provides results and dtscussıon on the impact of ethical values on formation of organisational culture based on primary data collected llırouglı semı-structured intervıevvs which w ere conducted vvittı 17 social workers who are employed by TRNC Ministry of Social Secnrity, Department of Social Services.