EVK4 Birinci Evrak-ı Resmiye kaydının günümüz Türkçe harflerine aktarımı (M. 6 Aralık 1893-20 Aralık 1898)
EVK4 First official log-in paperwork 6 December 1893 to 20 December 1898 year official correspondence between the Cyprus Foundation today's letters to the transfer of
  1. Tez No: 402302
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HABİB DERZİNEVESİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Archive
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Evkaf Nezareti ve Resmi yazışmaları, Cyprus, Ministry of Awqaf, History and Activities
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Arşivcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmamda 583 adet Osmanlıca Rik'a hattıyla yazılan vakıf resmi yazışmasının günümüz harflerine aktarımını yaptım, Bu yazışmalar, resmi makamlara, ilçe ve köylerdeki vakıf yöneticilerine, cami, tekke ve okul görevlilerine ilgili resmi ve sivil kişilere; Bu makam veya kişilerden de Evkaf Nezaretine (yönetimine) yapılmaktadır. 583 belgenin 383 adetinin yazışması; sıra numarası, evrak numarası, tarihi, kimden geldiği, hangi konu ile ilgili olduğu ve açıklama bölümlerine ayrılarak düzenli tarihi kronolojik sıra takip edilerek arşivlenmİştir, Diğer 200 yazışma belgesi ise tarih, açıklama ve hangi bölümde saklandığı ile ilgili bilgiler verilerek kaydedilmiştir. İngiliz sömürgesi altındaki Kıbrıs Evkaf Nezaretinin faaliyetleri özetlenecek olursa; (İçe ve köylerdeki vakıf mallarının bakım, onarım vc tamiratının yapılması, gelirlerinin toplanması, vakıf mütevellilerinin (görevlilerinin) tayini,camilerde görev yapan imam- hatip vc müezzin kayyımların tayin ve tesbiti, müktesebat hakları, görevlerini yapıp-yapmadıklarının denetimi, maaşlarının belirlenip ödenmesi, camilerin bakım vc tamirinin yapılması, Okul vc Tekkelerin bakımı, tamiri, ihtiyaçlarının karşılanması, görevlilerinin tayini, tekke ve okulların faaliyetlerinin takibi Evkaf Nezareti tarafından yapılmaktadır. İngiltere yönetimi altındaki Evkaf Nezaretinin faaliyetleri başka devlet, kurum ve kuruluşa mali ihtiyaç duymadan kendi kendine yeter olması, vakfın, vakıf kültürUnün ne kadar önem arzettiğinin açık bir göstergesidir.
Özet (Çeviri)
In this work. written in a line of 583 units Rica foundations Ottoman official correspondence to thc transfer of the letters did today . This correspondeııce, officİal authoritics , towııs and villages to the foundation managers , mosques , and schools to (odge official and cİvil servants to Ihe people ; This authority or from people to Evkaf ( management) are made. 583 of ıhe document 383 pieces of correspondence ; sequence numhcr , document number, date , where it is from , which is relevant to the comment section and foilovv the chronological order by date of leaving has been archİved regularly , Other 200 correspondence document thc date, description and information about what is stored in the section has been given . Cyprus under British colonial ruie could be summarized as the activities of the Ministry of Awqaf ; District aııd village levels foundations of property maintenance and repairs performing , revenue collection, foundation trustees of the ( officers ) determination, in mosques serving imam and müezzin trustees of the determination and the determination of ıhe acquis rights, duties make - do they control, their salaries determined and paid , mosques çare and carrying out repairs , School and Convent maintenance, repaİr, needs to be met , the appoİntment of the lodge and follow up of the activities of the school is maintained by the Ministry of Awqaf. England under the management of the activities Evkaf other states , institutions and organizations without the need for financial self-sufficiency , the foundation , the foundation of a culture that is a clear indication how much importance .