Bireysel düzlemde örgüt içi ortaklaşa rekabetin çalışanın kariyer planlamasına etkisi kamu kurumu üzerine araştırma
  1. Tez No: 402301
  2. Yazar: HAVVA YURTTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAĞSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaklaşa Rekabet, Rekabet, İşbirliği. Kariyer, Coopetition, Competition, Collaboration, Career
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Türkiye Cumhuriyeti'nde yapılan bu araştırma, bireysel düzlemde ortaklaşa rekabetin bireyin kariyer planlamasına etkisi üzerine hazırlanmıştır, bu sebepten dolayı ortaklaşa rekabetin bileşenlerini olası rekabet ve işbirliği ile kariyer kalıpları ve kariyer aşamaları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada, altı farklı kamu kuruluşunda, farklı eğitim seviyelerine, farklı görevlere ve farklı yönetici pozisyonlarına sahip çalışanlara 5"li likert Ölçeği kullanılarak 81 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Niceliksel araştırma yöntemleri kutlanılarak yapılan analizler sonucunda; rekabet ile kararlı, geleneksel ve çoklu deneme kariyer kalıpları arasında anlamlı ancak; kararsız kariyer kalıbı arasında anlamsız bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanında rekabet ile iş öncesi, işe giriş ve kariyerde ilerleme kariyer aşamaları arasında anlamlı, kariyerini koruma aşaması arasında anlamsız bir ilişki ortaya çıkmıştır. Diğer bir analize göre; işbirliği ile kararlı ve geleneksel kariyer kalıplan arasında anlamlı, kararsız ve çoklu deneme kariyer kalıpları arasında anlamsız bir ilişkiden bahsedilmiştir, İşbirliği ile işe giriş, kariyerde İlerleme ve kariyerini koruma aşamaları arasında anlamlı, iş öncesi aşamada ise anlamsız bir ilişkiden bahsedilmiştir. Ortaklaşa rekabetin kariyer kalıpları ve kariyer aşamaları ile olan ilişkisi analiz edildiğinde ise: ortaklaşa rekabetin kararlı, geleneksel ve çoklu deneme kariyer kalıpları arasında anlamlı, kararsız kariyer kalıbı arasında anlamsız bir ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca ortaklaşa rekabetin iş öncesi, işe giriş ve kariyerde ilerleme aşamaları İle anlamlı, kariyerini koruma aşamasıyla arasında anlamsız bir ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda Türkiye Cumhuriyetinde bulunan kamu kurumlarında çalışan bireylerin kariyer planlaması yaparken nelere dikkat etmeleri gerekliğine ilişkin çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Conducted İn the Republİc of Turkey, this study was carried out to find the eflects of coopetition on İndivİdual basîs on the career planning of the individual. Thus, the relatîonship between career patterns and career stages and competİtion and cooperation whİch are the components of coopetition were analyzed. In the research, a survey consisting of 81 questions which İncluded 5-point Likert İtems vvas applied to the civil servants who worked İn six different governmental İnstitutions and who had different levels of educatİon, different jobs and different adminîstratİve posıtions. As a result of the analysis done by usİng qualitative research methods, a decisıve relatîonship vvas found with competition. Also, a significant but İndecİsive relatîonship was obtained between traditional and multiple trial career patterns while an insignificant relatîonship was found between career patterns. Besides, a significant relatîonship was found between competition and the career stages that are pre-service, the process of recruîtment and promotîon İn the career whereas an insignificant relatîonship is pointed out between competition and the stage of maintaîning the career. Accordîng to another analysis, a significant relatîonship between collaboration, decısive and traditional career patterns is pointed out and an İnsignificant relatîonship is mentİoned between collaboration, İndecİsive and multi-trîal career patterns. A significant relatîonship was found betvveen the stages that are collaboration and recruîtment to job, promotion in the career and maintaîning the career but an insignificant relatîonship was found İn the pre-service stage. When coopetition's relatîonship with career patterns and career stages İs analyzed, a significant relatîonship is seen betvveen joint competition and decisive, traditional and multİ-trial career patterns and an insignificant relatîonship was seen betvveen coopetition and İndecİsive career pattern. In addition, a significant relationship was seen betvveen coopetition and the stages that are pre-service, recruîtment and promotîon on the career and an insignificant relationship vvas seen between coopetition and the stage of maintaîning the career. At the end of the research, numerous suggestions are made for the people working in the governmental institutions of the Republİc of Turkey when they are making their career plans.