Fault tree and uncertainty analysis for maximum credible accident probability of TR-2 research reactor
- Tez No: 4024
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YEŞİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Olasılıklı Güvenlik Değerlendirmesi, Olasılıklı Risk Değerlendirmesi, Hata Ağacı Analizi, Belirsizlik Analizi, En önemli Kaza, Araştırma Reaktörü. ?vv, Probabilistic Safety Assessment, Probabilistic Risk Analysis, Fault Tree Analysis, Uncertainty Analysis, Maximum Credible Accident, Research Reactor. -m
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET TR-2 ARAŞTIRMA REAKTÖRÜNÜN EN ÖNEMLİ KAZA OLASILI?I ÎÇÎN HATA A?ACI VE BELİRSİZLİK ANALİZİ BİLGİÇ, İlker Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Mühendislik Tez Danışmanı: Prof.Dr. Orhan YESİN Ortak Tez Danışmanı: Murat ÖNDER, Nük. Yük. Müh. Eylül 1988, 157 sayfa Bu çalışmada, TR-2 Araştırma Reaktöründe olabilecek en önemli kazanın olasılığı“Hata Ağacı”ve“Belirsizlik Analizi”metodları kullanılarak araştırılmaktadır. TR-2 Araştırma Reaktöründe olabilecek en önemli kaza olarak“Soğutucu Su Kaybı Kazası”sırasında reaktörün hem otomatik olarak hem de operatör tarafından durdurul amama sı öngörülmektedir. Reaktörün operatör tarafından durdurul amaması insan hatası olarak kabul edilmektedir. Soğutucu Su Kaybı Kazası ve Otomatik Durdurma Hatası için Hata Ağaçları, Olasılıklar ve İndirgenmiş Sistem Denklemleri TREE-MASTER bilgisayar kodu ile elde edilmiş, ayrıca her iki olayın olasılıklarının Belirsizlik Analizi de Monte Carlo Simulasyonu yapan SAMPLE kodu ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FAULT TREE AND UNCERTAINTY ANALYSIS FOR MAXIMUM CREDIBLE ACCIDENT PROBABILITY OF TR-2 RESEARCH REACTOR BÎLGÎÇ, îlker M.S. Thesis in Nuclear Eng. Supervisor: Prof.Dr. Orhan Yesin Co-Supervisor: Murat önder, M. S. in Nucl.Eng. September 1988,157 pages In this study, the probability of Maximum Credible Accident at TR-2 Research Reactor is evaluated by using“Fault Tree”and“Uncertainty Analysis”methods. Maximum Credible Accident for TR-2 research reactor is considered as the simultaneous failure in both Automatic and Manual Scram just after a Loss of Coolant Accident. Manual Scram Failure is assumed to be caused by an operator error. Fault Trees, probabilities, and reduced system equations for Loss of Coolant Accident and Automatic Scram Failure are obtained by using a computer code; TREE-MASTER. On the other hand, Uncertainty Analysis for each event probability is performed by using a Monte Carlo Simulation code; SAMPLE.