Effect of Ni (II) and Cr (VI) on activated sludge kinetics
- Tez No: 4023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL F. GÖKÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: ağır metaller, inhibisyon, stimulasyon, aktif-çamur kinetiği, atıksu arıtma. -vı, heavy metals, inhibition, stimulation, activated-sludge kinetics, wastewater treatment -iv
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÜZET Ni (II) VE Cr(VI)'NIN AKTÎF ÇAMUR KİNETİ?İ ÖZERİNE ETKİSİ YETİŞ, Ülkü Doktora Tezi, Çevre Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Celal F.Gökçay Eylül 1988, 124 sahife Ağır metallerin aktif çamur kinetiği üzerine etkileri konusunda yapılan çalışma sayısı literatürde oldukça azdır. Bu çalışmanın amacı, Ni(II) ve Cr(IV)'nın aktif çamur üzerinde ki toksik etkilerinin araş tırılmasını.. Değişik nikel (5.0, 10.0 ve 25.0 mg/1) ve krom (1.0, 5.0, 10.0 ve 25.0 mg/1) konsantrasyonlarını içeren sentetik bir atıksuyu arıtabilen, laboratuar ölçeğinde tam karıştırmalı, geri döngüsüz aktif çamur ünitesi kurulmuştur. Besleme çözeltisi, karbon kaynağı olarak 650 mg/1 protein (1300 mg/1 COD eşdeğeri ) içermektedir. Deneysel sonuç lar 10.0 mg/1 'ye kadar nikel ve 25.0 mg/1 'ye kadar krom konsantrasyon larının arıtım kapasitesini olumsuz yönde etkilemediğini göstermiştir. Bununla beraber besleme çözeltisindeki nikel konsantrasyonu sistemi ciddi şekilde bozduğu halde 5.0 mg/1 nikelin stimule ettiği gözlenmiş tir. Nikel konsantrasyonu 5.0 mg/1 iken, reaktör kültürünün maksimum büyüme hızı, u ve biyolojik katı madde konsantrasyonu iki kat kadar artmış, ayrıca daha iyi yumak oluşumu sağlanmıştır. Bu hızlandırıcı etki, aynı zamanda 1.0 ve 25.0 mg/1 krom konsantrasyonlarında da göz lenmiştir. 25.0 mg/Vye kadar krom konsantrasyonları, reaktör kültürü nün maksimum büyüme hızının artmasına neden olurken, kütle veriminin -v-artışı, 10.0 mg/1 krom konsantrasyonu harici değerlerde elde edilmiş tir. 1.0 mg/1 krom konsantrasyonu, reaktör 0.24 h~ seyrelme hızında çalıştırıldığı zaman, görünen kütle veriminin artmasına, ve biyolojik solid konsantrasyonunun 1400-1500 mg/1 'ye çıkmasına neden olmuştur. 1.0 mg/1 krom konsantrasyonun sağladığı bu hızlandırıcı etkinin, reak tör seyrelme hızı 0.24 h~ 'ün üzerine çıkarıldığında kaybolduğu göz lenmiştir. Krom konsantrasyonu 5 mg/1 'ye çıkarıldığında, farklı kütle verimlerine sahip iki değişik türde mikroorganismalar oluşmuş, bununla beraber, her iki tür mikroorganizmalar da aynı kritik seyrelme hızında (0.38 h ) yıkanmıştır. Krom konsantrasyonu 10.0 mg/1 ye ulaştığı za man ise, gene iki farklı tür mikroorganizma gözlenmiş, ancak bu iki türün yıkanmaları, biri 0.18 h~, diğeri 0.51 h~ olmak üzere iki fark lı seyrelme hızında gerçekleşmiştir. Son olarak, 25.0 mg/1 krom kon santrasyonu da hızlandırıcı bir etkiye neden olmuştur. Kütle veriminin 0.28 h seyrelme hızı ötesinde belirgin bir şekilde arttığı ve en yüksek biyolojik katı madde konsantrasyonuna eri sildiği gözlenmiştir. Maksimum büyüme hızı, u, bir kat artmış ve kütle yıkanmasından değeri 0.53 h~ olarak hesap edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, düşük konsantrasyonlarda ki Ni(II) ve Cr(VI)'nın mikroorganizmaların aktivitelerini artırdığım ve kütle ve riminin artırıcı anlamda kullanılabileceklerini ortaya koymuştur. Atık arıtma yönünden bakıldığında ise, bu çalışma, 25.0 mg/l'den az Ni(II) ve Cr(VI) konsantrasyonları içeren atık suların, aktif çamur yöntemiyle arı ti lab ilecek! erini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF Ni(II) AND Cr(VI) ON ACTIVATED SLUDGE KINETICS YETİŞ, ülkü Ph.D. in Environmental Eng. Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Celal F. Gökçay September, 124 pages There is little information in the literature to describe the effects of heavy metals on activated sludge kinetics. The purpose of this study was to evaluate the toxic effects of Ni(II) and Cr(VI) on activated sludge. Different concentrations of nickel (5.0, 10.0, and 25.0 mg/1) and chromium (1.0, 5.0, 10.0, and 25.0 mg/1) were maintained in a laboratory-scale completely mixed activated sludge unit, without recycle, treating simulated wastewater. The feed solu tion contained 650 mg/1 protein (corresponding to 1300 mg/1 COD) as a source of carbon. Experimental results indicated that the treatment efficiency was not adversely affected by the presence of nickel up to the concentration of 10.0 mg/1 and by the presence of chromium up to the concentration of 25.0 mg/1. However, nickel concentration of 25.0- mg/1 caused serious upsets in the system, while 5.0 mg/1 nickel in the feed solution had some stimulatory effects. The maximum growth rate, u, of the culture and the mixed liquor suspended solids concentra tion also increased by one fold when the nickel concentration was 5.0 mg/1 and better floe formation was noticed at this nickel concen- -111'tration. Stimulation was also observed when chromium was present be tween 1.0 and 25.0 mg/1 concentration. The maximum growth rate in creased in the presence of chromium up to the concentration of 25.0 mg/1, and the cell yield was found to have increased, with an excep tion of 10.0 mg/1 Cr(VI). Chromium concentration of 1.0 mg/1 stimulated the observed cell yield, and the mixed liquor suspended solids concen tration increased to 1400-1500 mg/1 at 0.24 h dilution rate. The stimulation caused by 1.0 mg/1 Cr(VI) was diminishing beyond 0.24 h~ dilution rate. Two different species of microorganisms with different cell yields were observed when Cr(VI) concentration was 5.0 mg/1. However, both of these organisms washed out at the same critical dilution rate of 0.38 h~. Yet again, the chromium concentration of 10.0 mg/1 caused the appearance of two different species of microorganisms; one with critical dilution rate around 0.18 h~, and the other with 0.51 h~. ) Finally, the chromium concentration of 25.0 mg/1 had some..timulatory effects. The cell yield increased dramatically beyond 0.28 h~ dilution rate and a peak in the mixed liquor suspended solids concentration was observed. The p of the culture also increased by one fold, and it m was depicted as 0.53 h" from the wash-out of the cells. The results of this work suggest that both Ni(II) and Cr(VI) are stimulatory at low concentrations to the activity of microorganisms and they can be utilized as a means for increasing the cell yield. From a waste treatment point of view, this work suggests the -treatability of Ni(II) containing wastes by activated sludge provided that Ni(II) is less than 25.0 mg/1. The wastes containing Cr(VI) at a concentration of 25.0 mg/1 were found to be equally treatable by the activated sludge process.