Bilişim ve iletişim teknolojilerinin sağlık sorunu olan insanlar tarafından kullanılma düzeyi
Usage level of informatics and communication technologies by people who has health problems
- Tez No: 402970
- Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN GÖKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, hasta, hekim, hasta-hekim ilişkisi, iletişim, modern teknolojiler, sosyal ağlar, televizyon, gazete, internet, bilgisayar, toplum sağlığı, Health, patient, physician, physician-patient relationship, communication, modern technologies, social networks, television, newspapers, internet, computer, community health
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Al-Farabi Kazakh National University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Anabilim Dalına muayene için gelen hastaların, sağlık iletişiminde yer alan teknolojileri kullanım özellikleri ve tercihlerini ortaya koymaktır. KBB Anabilim Dalı polikliniğine başvuran 265 hastaya,“Hastaların sağlık sorunları için iletişim teknolojilerini kullanma düzeyi anketi”uygulanmıştır. Hastaların 121'i (%45.7) erkek, 144'ü (%54.3) kadın olup, 20-71 yaşları arasında yer almaktadırlar. Hastaların %60.4'ünün ev ya da işyerinde kullanabileceği bilgisayarı var ve %57.4'sinin bilgisayarlarında internet bağlantısı mevcuttur. Bilgisayar ve internet kullanımı açısından, kadın ve erkekler arasında fark bulunmamıştır, ancak erkek hastalar, interneti kadınlara göre daha uzun süre kullanmaktadırlar. Meslekler ile sağlık alanında kullanılan iletişim teknolojileri ilişkisi değerlendirildiğinde, öğrencilerde ve memur-öğretmenlerde bilgisayara sahip olma ( Sırası ile %96.8 ve %78.0); ve internet kullanımını bilme (%96.8 ve %76) oranlarının yüksek olduğu saptanmıştır. Hastaların interneti en fazla kullanma amaçlarının“Araştırma-bilgi edinme”dir ve bunu“gazete okuma”ve film-dizi izleme takip etmektedir. Hastaların hekime başvurmadan önce en fazla bilgi aldıkları kaynağın, internet olduğu, 2. sırada da komşu ve arkadaşlar gelmektedir. Hastaların rahatsızlıkları ile ilgili olarak en fazla baktıkları internet sitesi hekimlerin kişisel siteleridir. Bunu forumlar ve devlet hastanelerinin siteleri izlemektedir. İletişim teknolojilerinden bilgilenerek hekime muayene için giden hastaların %58'i, hekime bilinçli sorular sorabildiklerini bildirmişlerdir. Modern teknoloji ve iletişim çağında, hasta-hekim ilişkisinde, güven unsurunun daha iyi yerleşebilmesi için, hekimlerin de hastalara yaklaşımlarını tekrar gözden geçirmeleri gerekmektedir. Daha bilgili hekim ve hastaların olması; internet, televizyon ve gazete gibi tüm iletişim kaynaklarından koruyucu hekimlik uygulamaları ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve önemli konularda uyarılmasına yönelik yayınlar yapılması, toplum sağlığına katkı sağlayacaktır. İletişim teknolojileri, sosyal ağlar ve sağlık bilgisi konusunun toplum sağlığı açısından yararlı yönde kullanılması için devletlerin sağlık politikaları ve stratejik amaç ve hedeflerini belirlerken bu konuları da dikkate almaları büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the preferences and features of health communication technology usage in patients admitted to Osmangazi University Medical Faculty Hospital, Ear, Nose and Throat (ENT) Department. In this study,“The survey for the patients' usage level of communication technologies for health problems”was applied to 265 patients admitted to ENT Department; and the results was analyzed statistically. 121 patients (45,7%) were male, 144 (54,3%) of them were women, between the ages of 20-71. 60.4% of the patients had computer, usable at at home or work, and 56.2% of them had computers in which the internet connection is available. In terms of the use of computers and the internet, there was no difference between women and men; but men patients use the Internet for a long time compared to women. During analysis of the relationship and communication technologies used in the field of health professions, students and officers-teachers have a computer (96,8% and 78.0% respectively), and knowledge of the use of internet (96.8% and 76% respectively) in higher rates. The mostly observed objectives of the patients to use internet were“Research and acquisition of knowledge”; and“reading the newspaper”and film-serial watching followed it. The patients' information source before coming to the physicians was mostly internet; and in the second order, it was information received from friends or neighbors. The mostly viewed websites for disorders of the patients were physicians' personal websites, internet forums and sites of public hospitals. Patients stated that they asked conscious questions to physician's when taking information by using communication technologies; and going to the physician for medical examination 30 patients (50.8%). In modern technology and communication times, the physicians should rereview their approach to the patients for settling of trust element in patient-physician relationship. Better informed physicians and patients; and implementation of the public of preventive medicine by using internet, television and newspaper sources and informing the public on important issues will contribute to public health. For the use of communication technologies, social networks and the issue of health information in beneficial direction for public health, this issues have a great importance to be taken into consideration by states during determining the health policies; and strategic goals and directions.