The other side of the COIN: An analysis of the US counterinsurgency measures to defeat the neo-Taliban in Afghanistan since 2001
Madalyon'un diğer yüzü: ABD'nin 2001 sonrası Afganistan'da neo-Taliban'a karşı yürüttüğü kontrgerilla önlemlerinin analizi
- Tez No: 403240
- Danışmanlar: Dr. HELEN TURTON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: ABD, Contrgerilla operasyonları, Gerilla, Neo-Taliban, Afganistan, Uluslar Arası Siyaset, Güvenlik, Counterinsurgency, Insurgency, Neo-Taliban, Security, International Politics, Politics
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: The University of Sheffield
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Amerika'nın 2001 sonrası Afganistanda Neo-Taliban'a karşı almış olduğu askeri, siyasi ve ekonomik önlemleri analiz edip değerlendirmek ve bu önlemleri başarısızlığa sürükleyen faktörleri incelemektir. Bu konunun ele alınıp analiz edilmesi önem arzetmektedir. Çünkü Afganistan bölgesel istikrarsızlık, suçluluk oranı, küresel gerilla ve terror örgütlerinin yuvalandığı ve yayıldığı başarısız devlet olarak tanımlanmaktadır dahası, Afganistanda faaliyet gösteren Neo-Taliban'nın askeri, siyasi ve ekonomik bir gerilla hareketi yürütüyor olmasıdır. Etkili ve başarılı bir şekilde bu problemlerle mücadele edebilmenin yolu askeri, siyasi ve ekonomik kontrgerilla önlemlerinin alınmasını gerekli kılmaktadır. Analizleri gerçekleştirirken kullanılan yöntem ise; literatür taramasında David Kilcullen'nın ortaya koyup geliştirdiği başarılı kontrgerilla operasyonlarının üç temel direği (three pillars of counterinsurgency) ışığında, daha önce dünyanın çeşitli yerlerinde gerilla hareketlerine karşı yürütülen başarılı taktik ve operasyonlar sonucunda ortaya çıkan dersler esas alınarak geliştirilmiştir. Oluşturulan metot'ta gerilla hareketlerine karşı başarılı bir mücadele sürdürebilmek için siyasi, ekonomik ve askeri önlemlerin aynı önçüde alınması ve bu önlemlerin birbirlerine paralellik gösterecek şekilde uygulanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Daha sonra geliştirilen bu metot Amerikanın Afganistanda noe-talibana karşı almış olduğu önlemleri analiz etmemize yardımcı olmuştur. Bu analizler üç ana başlık altında gerçekleştirilmiştir; askeri, siyasi ve ekonomik. Yapılan analizler sonucunda ABD'nin almış olduğu askeri önlemler siyasi ve ekonomik önlemlere nazaran daha çok önemsendiği ortaya çıkmış olup, bu durum kontrgerilla operasyonları boyunca alınmış olan önlemleri başarısız kılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this dissertation is to investigate the factors that led to the failure of US policy concerning Afghanistan. To this end, counterinsurgency measures taken since 2001 will be analysed and assessed. I will argue that these measures have been unsuccessful in their attempts to decisively, and sustainably, defeat the neo-Taliban. The importance of this topic arises because Afghanistan is portrayed as a failed, or failing, state that fosters regional instability, criminality and global insurgency and terrorism; moreover, the current goal of the Afghan neo-Taliban is to wage a militaristic, political and economic insurgency. To effectively counter these issues similarly requires effective militaristic, political and economic counterinsurgency measures. Therefore, to assess the success and failures of the US counterinsurgency, the following methodology will be pursued: 1) developing a comprehensive theoretical framework, based on the“Three pillars of Counterinsurgency”by David Kilcullen (2006), to describe a successful counterinsurgency campaign that includes appropriate militaristic, political and economic measures; this will be provided through a literature review of the most noticeable counterinsurgency theories and best practices stemming from other successful counterinsurgencies. This framework aims to articulate how to successfully run a modern counterinsurgency campaign. 2) Applying this framework to counterinsurgency in Afghanistan, assessing whether the US have met the successful criteria, or otherwise. I shall critically assess the security, political and economic counterinsurgency measures taken by the US. The criteria - which shall be assessed in the main part - determined from the literature review will serve as a means by which to examine US counterinsurgency efforts. 3) Concluding by summarising and illustrating the main findings.