The evaluation of the humanitarian intervention: The cases of Kosovo and Libya
  1. Tez No: 403249
  2. Yazar: MEHMET EMİN ERENDOR
  3. Danışmanlar: Prof. CRAIG BARKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İnsani Müdahale, Birleşmiş Milletler, BM Güvenlik Konseyi, NATO, Kosova, Libya, İnsan Hakları İhlalleri, Güç Kullanımı, Pozitivist Teori, Uluslar arası Barış ve Güvenlik, Humanitarian intervention, United Nations, UN Security Council, NATO, the responsibility to protect, Kosovo, Libya, violations of human rights, the use of force, legalization, Legal Positivism, Natural Law, international peace and security
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: University of Sussex
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İnsani Müdahale, yasallık ve meşruiyet açısından en kritik kavramlardan bir tanesidir. Uluslar arası alanda kesin bir tanımı olmamasından dolayı uluslar arası örgütler ve teorisyenler genel olarak insani müdahale kavramını“uluslar arası örgütlerin öncelikli amaç olarak evrensel insan haklarını korumak ve geniş ölçüde yayılmış olan insani felaketleri engellemek amacıyla uyguladığı yaptırım ya da güç kullanımı”olarak tanımlamaktadırlar. Özellikle Soğuk Savaş Sonrası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki olumlu ve ortak politika üretme isteği Kosova sorununda anlaşmazlığa yol açmış ve soruna müdahaleyi geciktirmiştir. Ayrıca Güvenlik Konseyinden karar çıkmaması nedeniyle yapılan insani müdahalenin her açıdan tartışılmasına neden olmuştur. Günümüzde meydana gelen ve Libya'ya yapılan müdahalede ise Güvenlik Konseyi'nin hızlı ve etkili politikası etkilidir. Bu çalışmanın amacı, uluslar arası toplumun insani krizi önlemek için olayın vuku bulduğu ülkeye Birleşmiş Milletler kararları altında müdahale etme sorumluluğunu incelemek ve BM Şartı çerçevesinde olayları yorumlamaktır. Aynı zamanda bu araştırma, insani müdahalenin yasallığını ve meşruiyetini, uluslar arası barış ve güvenliğe tehdidin var olduğu bölgelerde öncelikli olarak BM yetkisi çerçevesinde bu sorunların çözülmesini gerektiğini incelemektedir. Sonuç olarak bir ülkeye insani müdahalede bulunabilmek için BM Güvenlik Konseyi kararları temel alınmıştır. Eğer bir ülkede vuku bulan insan hakları ihlalleri uluslar arası barış ve güvenliği tehdit ediyorsa ve Güvenlik Konseyi kararları altında müdahalede bulunuluyorsa, bu uluslar arası hukuk açısından yasaldır.
Özet (Çeviri)
Humanitarian intervention is the one of the most critical concept with respect to legality and legitimacy. Although, there is no common definitions, theorists or international community defines it as violations of human rights. The purpose of this study is to argue that the international community has the responsibility to intervene to prevent a humanitarian crisis. This research also attempts to clarify the legality and legitimacy of humanitarian interventions which are limited to cases of threats to international peace, security and where there exists prior authorization by the UNSC. The thesis argues that humanitarian interventions should only be established under the authorization of the UNSC; and that when violation of human rights is interpreted as a threat to international peace and security, if an intervention has been authorised by the SC, it is legal.